Zrezygnować z tradycyjnych przysmaków, czy na kilka dni zapomnieć o diecie? Jak przetrwać Święta i nie przytyć?
Przestrzeganie diety bywa trudne na co dzień, a co dopiero podczas Świąt, kiedy na stole pojawiają się nasze ulubione potrawy. Do tego w dużych ilościach i najczęściej przyrządzone według tradycyjnych staropolskich przepisów. Kilkudniowe ucztowanie może jednak negatywnie odbić się na naszym zdrowiu oraz sylwetce. Czy zatem jednym sposobem na uniknięcie dodatkowych centymetrów w pasie jest rezygnacja z tradycyjnych przysmaków?
– Dieta nie powinna wykluczać kosztowania świątecznych specjałów. Jeśli podczas przygotowywania i spożywania potraw będziemy pamiętali o najważniejszych zasadach zdrowego odżywania, nie musimy obawiać się niechcianych kilogramów. Świąteczne menu należy odpowiednio wcześniej zaplanować – mówi mgr Anita Zdanek, dietetyk Natruhouse Jędrzejów.
Jeśli mamy obawy, czy świąteczne menu nie pokrzyżuje naszych planów związanych ze szczupłą sylwetką lub nie zaprzepaści osiągniętych już rezultatów, zawsze warto poprosić o pomoc dietetyka. Specjalista doradzi nam, jak zaplanować jadłospis, poleci przepisy na lekkostrawne potrawy i udzieli praktycznych wskazówek, dzięki którym będziemy wiedzieć na co możemy sobie pozwolić, a co lepiej ograniczyć.
Kaloryczne pułapki na świątecznym stole
Zamiast rezygnować z ulubionych dań, takich jak bigos, pierogi czy barszcz, wystarczy przygotować je w mniej kaloryczny sposób. Unikajmy przede wszystkim smażenia potraw (mięs, pierogów, ryby), zwłaszcza na głębokim tłuszczu, wybierając zdrowsze metody obróbki – pieczenie lub gotowanie. Odstawmy także niezdrowe dodatki w postaci boczku lub skwarków. Przyrządzając tradycyjny bigos możemy zamienić proporcje i dodać więcej chudego białego mięsa.
– Osoby będące na diecie powinny uważać na dodatkowe węglowodany – ziemniaki czy kluski, które lepiej zamienić na większą porcję surówki. Do jej przygotowania zamiast śmietany czy majonezu wybierzmy np. jogurt naturalny. Kaloryczną pułapka są również alkohole i słodkie napoje, głównie te gazowane. Zastąpmy je szklanką wody mineralnej z cytryną lub filiżanką czerwonej herbaty – dodaje dietetyk.
Pamiętajmy też, że nie wszystkie świąteczne potrawy są bombą kaloryczną. Bez większych obaw możemy sięgać np. po pierogi z kapustą i grzybami, czysty barszcz czerwony przygotowany na wywarze z samych warzyw oraz odpowiednio przyrządzone ryby (gotowane, pieczone lub z grilla). Do tych najzdrowszych zalicza się m.in. karpia, dorsza, śledzia lub łososia.
Nie rezygnuj z prawidłowych nawyków żywieniowych
Podczas świątecznych dni warto szczególnie pamiętać o właściwych nawykach żywieniowych. Chcąc spróbować wielu potraw, nakładajmy na talerz mniejsze porcje, a pomiędzy kolejnymi posiłkami róbmy sobie przerwy.
– Zdecydowanie złym pomysłem jest głodzenie się przez cały dzień, aby później zjeść więcej. Nawet jeśli uroczystość trwa do późnych godzin wieczornych, ostatni posiłek powinniśmy zjeść 3-4 godziny przed snem, żeby nadmiar spożytych kalorii nie zamienił się w tkankę tłuszczową. Duże znaczenie ma również odpowiednie łączenie dań – mając ochotę na coś słodkiego, nie decydujemy się na deser zaraz po sycącym obiedzie – przekonuje dietetyk Naturhouse. Po rodzinnej uczcie warto udać się na dłuższy spacer.
Jeżeli szukasz konkretnych przepisów na potrawy świąteczne, które nie tuczą lub chcesz zaskoczyć swoich bliskich zdrowym i smacznym daniem, wstąp do najbliższego Centrum Dietetycznego Naturhouse w Wadowicach i odbierz przepisy przygotowane przez naszych ekspertów dietetyki. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy cenne porady i wskazówki oraz przepisy na niskokaloryczne i smaczne dania świąteczne. Sprawdź już dziś!
Naturhouse Jędrzejów z powodzeniem odchudza mieszkańców powiatu Jędrzejowskiego już od 2014 roku. Zaufały nam setki mieszkańców Jędrzejowa i okolic. Ponadto jako jedyni w powiecie otrzymaliśmy nagrodę Orłów Medycyny 2019, zostaliśmy również wyróżnieni Certyfikatem Firmy Godnej Zaufania. Fachowa wiedza i ciągłe podnoszenie kwalifikacji sprawiają, że możemy w pełni pomóc każdemu, kto zgłosi się do naszego Centrum Dietetycznego. Oprócz kuracji odchudzających prowadzimy terapie żywieniowe osób z różnymi jednostkami chorobowymi tj. Hashimoto, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy insulinooporność. Ponadto uczymy zdrowych nawyków od najmłodszych lat, tworząc diety dla dzieci od 6 roku życia oraz prowadząc prelekcje w szkołach.
Nasza dietetyk, mgr Anita Zdanek na Gali Finałowej Plebiscytu Echo Dnia Mistrzowie Urody 2020 zdobyła II miejsce w kategorii Dietetyk Roku w województwie świętokrzyskim! To ogromny zaszczyt- być liderem powiatu jędrzejowskiego oraz dostać tak duże wyróżnienie na poziomie wojewódzkim! Sukcesy naszych pacjentów oraz ich zadowolenie z podjętej u nas kuracji czynią Centrum Dietetyczne Naturhouse Jędrzejów jednym z najlepszych gabinetów dietetycznych w województwie!
W Centrum Dietetycznym Naturhouse Jędrzejów prowadzimy również kuracje wzmacniające odporność, a nasza dietetyk z pewnością przekaże Państwu najnowsze i najbardziej rzetelne informacje, które zdobywa na różnych szkoleniach i konferencjach, w których często uczestniczy.
Nie zapomnij polubić naszego profilu na Facebooku, gdzie publikujemy wiele ciekawostek ze świata dietetyki, inspirujące przepisy, metamorfozy naszych podopiecznych oraz organizujemy konkursy z nagrodami.
Naturhouse Jędrzejów - www.facebook.com/nhjedrzejow