Kurkuma to jedna z tych przypraw, która zadomowiła się w polskiej kuchni. Zwykle jednak używamy jej sproszkowanej wersji, która ma charakterystyczny, intensywny żółty kolor. Można już w naszych sklepach kupić kurkumę w korzeniu tak jak imbir. Jej zaleta jest bardziej intensywny kolor i zapach.
W kuchni azjatyckiej (głównie w Indiach) kurkuma jest dodatkiem do niemal każdego dania. Nadaje potrawom typowy orientalny aromat i kolor. Jednak jej podstawową zaletą są pro zdrowotne właściwości, które także zaczynamy doceniać. Zajadający się kurkumą hindusi rzadziej chorują na nowotwory i mają lepszą odporność na infekcje i zatrucia pokarmowe.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień