Zdrowe przekąski mają ratować dzieci przed nadwagą [WIDEO]
Z raportu NIK na temat zdrowego żywienia w szkołach wynika, że przerwy obiadowe są zbyt krótkie, posiłki często nie spełniają norm żywieniowych, a sklepiki wciąż sprzedają niezdrowe jedzenie.
2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół podstawowych w ramach unijnego programu. Powstał on w wyniku połączenia dwóch oddzielnych: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Uczniowie bezpłatnie będą otrzymywali gruszki, jabłka, śliwki, truskawki, soki owocowe, warzywne i mieszane, marchewki, rzodkiewki, pomidorki, mleko, jogurty i kefiry. W sumie nowy program obejmie 1,9 mln uczniów z klas I-V w całej Polsce. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczonych zostanie około 240 mln złotych.
W dalszej części tekstu przeczytasz m.in.:
- o brakach w unijnych programach
- o złych posiłach w szkole
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień