Za warzywa i owoce płacimy teraz krocie. Za rok o tej porze może być... jeszcze drożej
Ceny są rekordowo wysokie z powodu suszy i faktu, że mamy dopiero początek sezonu. Sprzedawcy pozwalają sobie także na coraz wyższe marże.
Na targowiskach i bazarkach w Kędzierzynie-Koźlu najdroższe były wczoraj maliny. Za niewielkie pudełeczko przy stoisku na osiedlu Pogorzelec trzeba było zapłacić 12 zł. - Pani powiedziała, że jest tu prawie 300 gram, ale mam wrażenie, że mniej - mówiła nam jedna z klientek, którą zaczepiliśmy na zakupach. - Wychodzi po 50 złotych za kilogram, czyli naprawdę sporo.
Klienci kręcili także głową na ceny fasolki szparagowej, która sięgała 20 złotych za kilogram i była droższa od... szparagów, uchodzących za większy rarytas. Jeden z kupujących zauważył z kolei, że na stoisku warzywnym Lidla za cebulę szarlotkę trzeba było dać aż 10 złotych. Tak drogo jeszcze nigdy nie było.
Cebula faktycznie bije rekordy cenowe. W porównaniu do zeszłego roku podrożała nawet pięciokrotnie - mówi Anatol Sadowski, jeden ze sprzedawców na targowisku w Kędzierzynie-Koźlu.
Wysokie są ceny kapusty białej ubiegłorocznej (4-4,5 zł/kg), pietruszki (11-15 zł/kg) i buraka ubiegłorocznego (2 zł/kg) oraz młodego (3-4 zł/kg). Sporo trzeba zapłacić za warzywa młode z nacią : seler kosztuje 2 zł - szt, burak 1,5-2 zł/pęczek, marchew 2-2,5 zł/pęczek, pietruszka 2,5-3,5 zł/pęczek
Potaniały w ostatnich dniach za to warzywa kapustne z tegorocznych zbiorów: kapusta biała młoda z 4,5 zł/szt spadła do 2,5-3,5 zł/szt, kalafiory z 4,0-5,0 do 2,5-3 zł/szt.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień