Wszystko o tym jak przechowywać kawę
Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by długo cieszyć się smakiem i aromatem „małej czarnej”, która pita w zalecanych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie
Zakup dobrej gatunkowo kawy nie gwarantuje nam jeszcze przygotowania aromatycznej, bogatej w smaku „małej czarnej”. Równie ważny jak dobór odpowiedniej mieszanki, jest właściwy sposób jej przechowywania. Dlatego obalamy najpopularniejsze mity na ten temat, które pozwolą cieszyć się świeżością kawy.
Choć zdania o kawie są podzielone, wypijana w niewielkich ilościach ma korzystny wpływ na nasz organizm: pobudza i orzeźwia, zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia ukrwienie mózgu, zwiększa wydolność fizyczną, działa antydepresyjne, pobudza intelekt, wzmaga koncentrację i przyspiesza procesy myślowe. Reguluje też krzepliwość krwi, wpływa na lepsze ukrwienie naczyń krwionośnych serca i układu oddechowego, pozytywnie działa na metabolizm mięśni i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, działa moczopędne i przynosi ulgę przy migrenowych bólach głowy
Woń kawowych ziaren to jeden z najbardziej rozpoznawalnych zapachów. Wydobywana w procesie palenia, jest kompozycją kilkuset składników, w tym intensywnych olejków. To właśnie one nadają kawie charakterystyczny aromat. Bez względu na rodzaj – ziarnisty, mielony czy rozpuszczalny – źle przechowywana kawa traci świeżość i zapach.
Przesypać czy nie?
Fabryczne opakowania kawy są zwykle wykonane z trwałych materiałów, które nie przepuszczają powietrza do wnętrza i dodatkowo wyposażone są w mikrozaworki. Są więc odpowiednim zabezpieczeniem przed wietrzeniem ziaren, pochłanianiem innych zapachów oraz negatywnym działaniem wilgoci. Po każdorazowym otwarciu powinniśmy zwinąć górną krawędź opakowania i spiąć ją klipsem lub klamrą. Dopiero tak przygotowaną paczkę należy włożyć do pojemnika, najlepiej z silikonową uszczelką. Jeśli kawę trzymamy w zamkniętej szafce, możemy też wykorzystać szklany słoik. Gdy zostawiamy ją w widocznym miejscu, warto użyć nieprzezroczystego pojemnika, blokującego negatywne oddziaływanie promieni słonecznych. Pamiętajmy też, by nie stawiać pojemnika blisko palników kuchenki, piekarnika czy zlewozmywaka, bo zmiany temperatury i wilgoć pozbawiają kawy aromatycznych właściwości.
A może w lodówce
Zawarte w ziarnach olejki aromatyczne źle reagują na niskie temperatury. Długotrwałe przetrzymywanie w takich warunkach lub zamrażanie może prowadzić do ich neutralizacji i utraty aromatu. Trzeba też pamiętać, że kawa bardzo szybko pochłania zapachy. Kontakt z żywnością spowoduje, że nawet po zaparzeniu inne aromaty mogą być wyraźnie wyczuwalne. Przetrzymywanie kawy w lodówce naraża ją na negatywne działanie wilgoci. Jak więc o jej świeżość? Przy zakupie lepiej wybrać opakowanie o wadze nie większej niż 500 g. Kawa utrzymuje swoją świeżość do dwóch tygodni od otwarcia, więc taka ilość, przy regularnym spożywaniu, zostanie wykorzystana.
Rozpuszczalna też zamknięta
Dzięki procesowi przetwarzania, jakiemu poddawana jest kawa rozpuszczalna, eliminowany jest problem degradacji olejków aromatycznych. Wymaga ona jednak szczególnej ochrony przed wilgocią. W niekorzystnych warunkach granulki zaczną się zbrylać i tracić swoje właściwości. Kawa rozpuszczalna jest najczęściej pakowana do szklanych opakowań lub puszek pozbawionych zabezpieczeń, warto więc przesypać ją do słoika z silikonową uszczelką. Hermetyczne zamknięcie zapewni ochronę i długotrwałe utrzymanie pożądanej konsystencji. Tak zapakowaną można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Mielimy sami
Kawa samodzielnie mielona to najbardziej wymagający wariant. Bardzo duża część aromatu ulatnia się już po 20 minutach od momentu zmielenia ziaren. Jeśli więc zależy nam na bogatym smaku, najlepiej przygotować odmierzoną porcję tuż przed zaparzeniem kawy. Gdy brak czasu nie pozwala na takie rozwiązanie, warto sięgnąć po gotową, pakowaną hermetycznie kawę mieloną. Powinniśmy trzymać ją w podobny sposób, co ziarnistą. Po spięciu opakowania klamrą, wkładamy je do szczelnego pojemnika, by nie zwietrzała.