Walczy z wirusową infekcją, zabija bakterie
Na mroźne dni najlepiej nadaje się gorąca herbatka z miodu i cytryny, która ma właściwości rozgrzewające. Łatwo ją przyrządzić.
Do litra wrzącej wody dodajemy 3-4 łyżki stołowe pszczelego miodu oraz sok z 2 cytryn. Tak przygotowaną miksturę pozostawiamy na małym ogniu na 5-8 minut. Należy jednak zadbać, by herbatka się nie zagotowała, ze względu na witaminę C mającą właściwości wzmagające odporność.
Gorącą herbatkę z miodu i cytryny trzeba wypijać jednorazowo po 2 szklanki, najlepiej trzy razy dziennie. Napój ten zalecany jest szczególnie, gdy czujemy, że chwyta nas infekcja, mamy katar i kaszel. Do takiej herbatki można dodać sok malinowy, który też rozgrzewa i jest dobry na przeziębienie.
Jak potwierdzają badania naukowe, naturalny miód bardzo skutecznie zabija bakterie. Naukowcy wykazali, że miód hamuje rozwój takich bakterii jak: Staphylococcus i Entero-coccus, które zostały pobrane z ran pacjentów.
A szczepy te oporne są nawet na działanie antybiotyków nowej generacji.
Lekarze zalecają 2 łyżeczki miodu dziennie przed śniadaniem, co dobrze wpływa na zdrowie i poprawia nastrój. Miód zawiera wiele preparatów, które uodporniają organizm. Dobrze działa na zaparcia i wspomaga leczenie dolegliwości stawowych.