Tniemy kalorie
Wielu z nas stworzyło sobie zapewne listę noworocznych postanowień. Jak wskazują badania, jedną z najczęstszych zmian, jaką chcemy wprowadzić w nasze życie, stanowi zmiana wagi!

Kilka kilogramów mniej to marzenie niejednego, choć mało komu udaje się przestrzegać restrykcyjnych diet. Dlatego do nich nie namawiam. Wręcz przeciwnie, proponuje menu pełne pysznych kolorowych dań, z tą tylko różnicą, że od standardowego menu różni się ilością kalorii! Smacznego!
Pieczone warzywa z kozim serem
Składniki: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 bakłażan, 2 małe cukinie, 3 szalotki, 100 g pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, świeży rozmaryn, garść orzechów włoskich, oliwa z oliwek, 1 łyżka miodu, 200 g koziego sera
Przygotowanie:Warzywa (marchew, pietruszkę, bakłażana, cukinię) pokrój w słupki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, pomidorki, oliwę wymieszaną z miodem i octem oraz orzechy. Wstaw na 50 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawaj z pokruszonym kozim serem.
Sałatka z pomarańczami i łososiem
Składniki: 3 pomarańcze, 300 g łososia bez skóry, kiść winogron, owoc granatu, 100 g rukoli, 100 g roszponki, 2 łyżki płatków migdałów, grzanki z chleba razowego
Sos: oliwa z oliwek, sok pomarańczowy, łyżka miodu, łyżka musztardy, sól, pieprz
Przygotowanie:Łososia pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i pieprzem, przysmaż na patelni grillowej, sałatę rozłóż na talerzach, dodaj cząstki pomarańczy, pestki granatu, grzanki i rybę, całość skrop sosem (wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej w słoiku).
Zupa bardzo zielona
Składniki: 1 cebula czosnkowa, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 3 łodygi selera naciowego, garść fasoli szparagowej, szklanka zielonego groszku, 200 g świeżego szpinaku, cebulka dymka, świeżo starty parmezan, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 600 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie: Czosnek, cebulę, pietruszkę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj pokrojony seler naciowy, fasolkę szparagową, zalej bulionem. Gotuj około 10 minut, dodaj groszek, szpinak, gotuj kolejne 10 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z cebulką dymką i świeżo startym parmezanem.