Szynka tradycyjna z Góry Ropczyckiej w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie
Gospodarstwo Rolne w Górze Ropczyckiej zgłosiło do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie szynkę tradycyjną. Produkt smaczny, o niepowtarzalnym zapachu, a przede wszystkim wyprodukowany w oparciu o tradycyjną, lokalną recepturę.
Do produkcji szynki tradycyjnej używana jest wyłącznie sól peklująca i przyprawy naturalne m.in. gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, cukier i czosnek. Szynka marynowana jest w kąpieli solankowej i osadzana w siatce, a następnie wędzona. Niepowtarzalny zapach to rezultat długiego wędzenia w tradycyjnych komorach wędzarniczych, które wykonane są z cegły ceramicznej układanej na zaprawie glinianej, a opalanej drewnem olchowym.
Szynka zachwyca nie tylko zapachem, ale też smakiem, nawiązującym do produkowanych kiedyś szynek, które można było kosztować w prawie każdym domostwie z terenów wiejskich.
Wszystkie produkty polecane przez gospodarstwo Góra Ropczycka w tym szynkę tradycyjną można kupić w przyzakładowym sklepie w Górze Ropczyckiej oraz w sklepach na obszarze 6 powiatów m.in. rzeszowskiego, dębickiego, łańcuckiego, ropczycko – sędziszowskiego, kolbuszowskiego i leżajskiego.