Suszone owoce i warzywa...
Warzywa i owoce są bogactwem witamin oraz wielu cennych składników.
Eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii zachęcają też do jedzenia suszonych warzyw i owoców, gdyż stanowią one łatwo dostępne źródło błonnika i składników odżywczych. – Suszone owoce są zdrową i smaczną propozycją – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, ekspert programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.
Suszone warzywa i owoce zawierają wiele cennych dla naszego organizmu witamin oraz składników mineralnych. Proces suszenia, któremu zostały poddane, pozbawił je dużej ilości wody, dzięki czemu inne składniki, jakie w nich występują zostały skoncentrowane. Dlatego w 100 gramach produktu suszonego znajduje się znacznie więcej witamin niż w takiej samej ilości jego świeżej wersji.
Wybierając suszone warzywa czy owoce, warto zwrócić uwagę na metodę suszenia, jakiej zostały poddane, aby gwarantowała zachowanie jak największej ilości witamin i substancji mineralnych. Sprawdźmy także, czy nie zawierają dodatkowych składników, jak cukry czy konserwanty, które niszczą niektóre witaminy.
Eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii przygotowali przegląd tego, jakie cenne składniki możemy znaleźć w warzywach i owocach.
Jabłko
Jeżeli wciąż dokuczają Ci zaparcia, powinieneś wprowadzić do diety więcej jabłek, bowiem dzięki dużej zawartości błonnika, świetnie regulują pracę przewodu pokarmowego. Przeprowadzone dotychczas badania sugerują także, że flawonoidy zawarte w jabłkach mogą chronić przed rozwojem nowotworów jelita grubego. Ponadto dzięki zawartości wielu witamin m.in. A, C i E oraz minerałów takich, jak cynk, krzem potas wpływają korzystanie na nasze włosy, skórę i paznokcie.
Marchewka
Zawiera duże ilości beta-karotenu, który w naszym organizmie jest przekształcany w witaminę A. Jeśli chcesz mieć piękną cerę i paznokcie, powinieneś „zaprzyjaźnić się” z marchewką. Bowiem witamina A nie tylko chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacnia nasza odporność, ale także wpływa korzystnie na wygląd skóry i paznokci. Co więcej, beta-karoten jest przekształcany do witaminy A zgodnie z obecnymi potrzebami organizmu.
Truskawka
Dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jedna szklanka truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, a jej niedobór grozi: osłabieniem, spadkiem odporności organizmu, bólami mięśni i stawów czy trudnością w gojeniu się ran. Truskawka zawiera także kwas elagowy zaliczanego do polifenoli, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Burak
To bogactwo witaminy C, B1, karotenu i kwasu foliowego oraz składników mineralnych m.in: wapnia, potasu, magnezu i sodu. Jeśli myślisz o wiosennym detoksie, sięgnij właśnie po niego. Warzywo to przyśpiesza przemianę materii, zmniejsza apetyt i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Przy tym wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Zawarte w buraku polifenole zwalczają wolne rodniki i zapobiegają nowotworom.
Ananas
Kryje w sobie związek nazywany bromelainą, który zmniejsza obrzęki, przyśpiesza gojenie ran i urazów, wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Bromelaina jest enzymem wspomagającym trawienie białka. Właściwość ta jest niejednokrotnie wykorzystywana przez osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Sięgnij więc po ananasa kiedy masz niestrawność lub męczy Cię zgaga.
Pomidor
Swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, silnemu przeciwutleniaczowi, który pomaga zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie. Likopen wpływa na zdrowie kości, chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, metabolicznych oraz układu nerwowego. Okazuje się także, że regularne spożywanie produktów bogatych w likopen chroni przed rozwojem chorób układu krążenia w przyszłości. Zawarta w pomidorach witamina C korzystnie wpływa na naszą skórę, zwiększając stopień jej dotlenienia i wzmacniając drobne naczynia krwionośne. Powinny je polubić także panie, które chcą poradzić sobie z problemem łamliwości włosów i ich wypadaniem. Więcej na stronie: www.porcjapozytywnejenergii.pl.