Przednówek, czyli przesilenie wiosenne, to najtrudniejszy czas dla naszego organizmu. Warto teraz szczególnie skupić się na odpowiedniej diecie. I nie trzeba wcale wydawać krocia na superfood z całego świata. W polskim warzywniku mamy produkty, które mogą konkurować z zagranicznymi nowinkami.
Jednym z zapomnianych lub niedocenianych polskich produktów są rodzime buraki. Skutecznie przeciwdziałają anemii i obniżają ciśnienie. Odkwaszają i oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii, zwiększają odporność. Ich siła tkwi w bogactwie minerałów, jak żelazo, potas, magnez, wapń i kwas foliowy.
Z kolei żurawina może zastąpić modne jagody goji. Ma silne działanie przeciwbakteryjne, chroni przed chorobami serca i układu krążenia. Jest bogata w witaminę C, karoten, flawonoidy i przeciwutleniacze.
Możemy ją podjadać w postaci suszonych owoców lub pić z niej sok.
Natka pietruszki to nie tylko dekoracja zupy, ale witaminowa bomba. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Jest bogata w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, mangan i siarkę, a także naturalne przeciwutleniacze.
Jeśli do diety dołączymy porcję ruchu na świeżym powietrzu, z pewnością łatwiej pokonamy przedwiosenne zmęczenie i fizyczny kryzys.