Rolada z ziemniaków ze szpinakiem. Kotlety de volaille
redakcja Gazety Lubuskiej
SKŁADNIKI:
- Rolada z ziemniaków ze szpinakiem
- 1 kg ziemniaków gotowanych
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 400 g szpinaku mrożonego
- (może być świeży)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz świeżo mielony
- folia spożywcza do zawinięcia rolady
Kotlety de volaille z serem
- 2 filety z kurczaka
- 4 plastry sera żółtego gouda
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- papryka mielona słodka
- sól, świeżo zmielony pieprz
Ponadto:
2 jajka, 2 łyżki mleka, mąka
bułka tarta, smalec gęsi lub olej do smażenia
Pomysł na obiad i nie tylko
Zastanawiacie się, co przygotować na obiad? Mamy dla Was ciekawą propozycję od gospodyń z Jancze-wa. Zabieramy się za gotowanie.
PRZYGOTOWANIE
- Na patelnię włożyć masło, dodać szpinak i podsmażać na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony, dodać pokrojony drobniutko czosnek, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do przestygnięcia. Ziemniaki przekręcić przez maszynkę do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajko, wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na foli spożywczej równomiernie do grubości 1 cm, zostawiając po 2 cm od brzegu folii. Na rozwałkowane ciasto rozkładamy przestudzony szpinak. Delikatnie zwijamy roladę, owijamy folią i zawiązujemy oba jej foli. Tak przygotowaną roladę gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie około 15 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wykładamy na półmisek, delikatnie rozwijając z folii. Kroimy w grube plastry, podajemy na gorąco i na zimno.
KOTLETY DE VOLAILLE
- Filety myjemy, przekrawamy na pół i bardzo delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy, na każdą pierś kładziemy po plasterku sera i szynki. Pierś zwijamy, obtaczamy w mące, a następnie w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Przepis Koła Gospodyń
Wiejskich z Janczewa,
kgwjanczewo.blogspot.com