Restauratorzy w Świeciu także dla cukrzyków
- Apeluję, żeby restauracje w Świeciu opracowały menu dla chorych na cukrzycę. To znacznie ułatwi nam życie - prosi Czytelniczka.
Pani Krystyna ze Świecia w dni powszednie stołuje się w internacie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych, ale podczas przerwy świątecznej nie było takiej możliwości. Ferie są kolejną przeszkodą.
- Szukałam dań w restauracjach, które byłby odpowiednie dla chorych na cukrzycę, ale bez skutku. Apeluję do restauratorów ze Świecia, żeby nad tym pomyśleli - prosi Czytelniczka.
Dieta cukrzyka musi być różnorodna i bogata w warzywa, zboża, nasiona roślin strączkowych, chude mięso i ryby. Zakazane są pokarmy zawierające dużo tłuszczu zwierzęcego i soli. Chorzy na cukrzycę muszą też unikać słodyczy oraz alkoholu, a produkty z białej mąki powinni zastępować wyrobami z mąki razowej. Przykładowe przepisy poda, np:zupa krem z pomidorów, chuda cielęcina duszona z selerem naciowym, cykorią, papryką, pieczarkami i pomidorami, oliwa z oliwek, dwa ziemniaki gotowane.
Pomysł pani Krystyny spodobał się Zdzisławowi Lintowiczowi, prezesowi stowarzyszenia diabetyków w Świeciu. - Wystąpię do restauratorów w Świeciu z prośbą o menu dla diabetyków - zapewnia.