Polskie winnice, czyli docenić smak dobrego wina
Uprawa wina nie należy do łatwych, zwłaszcza w naszej strefie klimatycznej, mimo tego w Polsce wciąż przybywa winnic. I trudno się dziwić, Alexandre Dumas mówił przecież: „Wino jest intelektualną częścią posiłku, mięso i rośliny strączkowe to tylko część materialna”
Czerwone, różowe, białe - coraz chętniej sięgamy po wino. Chociaż umówmy się, w Polsce ten trunek znany jest od lat. Pijała go już szlachta, ale wino przybyło na polskie ziemie znacznie wcześniej - wraz z chrześcijaństwem. Było przecież niezbędne w obrzędach liturgicznych, co zmusiło mnichów do zakładania przyklasztornych winnic, a ponieważ nie mieliśmy zbyt wielu specjalistów w tej dziedzinie, sprowadzali ich z południowej i zachodniej Europy.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Polski,
- codzienne wydanie Polski,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.