Polska kura potrafi znieść do 250 jaj w ciągu roku. Na Opolszczyźnie mamy 20 ferm niosek
Jajeczne zagłębie w kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50 proc. krajowej produkcji. Polska, z 10 miliardami jaj, lokuje się w ścisłej czołówce producentów w Unii Europejskiej.
Najwięcej ferm na Opolszczyźnie jest w powiecie nyskim (9), następnie: w prudnickim (4) i strzeleckim (3). W sumie jest ich 20, a zgodnie z udzielonymi pozwoleniami może być w nich hodowana określona liczba niosek. Z punktu widzenia rodzaju chowu dominuje w naszym regionie wolnowybiegowy, czyli ten, o który najbardziej zabiegają obrońcy zwierząt hodowlanych.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień