Owoce jagodowe - „witaminowe bomby”
Czasem tak bywa, że to co zdrowe nie jest przesadnie smaczne. Na szczęście od tej zasady są wyjątki. Należą do nich owoce jagodowe, które są istnymi bombami witaminowymi. Co ważne, latem będzie ich pod dostatkiem w całej Polsce
Spożywanie skomponowanych z owoców jagodowych „miksów” (przez 2-4 tygodnie po 100-150 g, czyli około pół szklanki) może być traktowane jako prosta kuracja wzmacniająca. Pamiętajmy tylko, aby owoce dokładnie żuć, najlepiej też nie „wzbogacać” ich smaku cukrem.
Maliny
Kiedyś powszechnie zbierano dzikie maliny w lasach, dziś jest to już mniej popularne i częściej sięgamy po maliny z plantacji - są one ładniejsze i większe, ale wiele osób twierdzi, że leśne owoce mają niepowtarzalny aromat i smak oraz, że przewyższają swoje hodowlane „koleżanki” pod względem wartości zdrowotnych. W medycynie ludowej i domowej ziele i owoce maliny (suszone lub przerobione na sok) były lekami „na poty”, inaczej mówiąc lekami pomocnymi we wszelkiego rodzaju chorobach przeziębieniowych.
Co ciekawe, prozdrowotne właściwości wykazują również liście malin. Przyrządzony na ich bazie odwar leczy biegunki, nieżyty żołądka oraz jelit, pomaga także w suchym, męczącym kaszlu. Z kolei kąpiel z dodatkiem odwaru z liści maliny ma działanie odżywcze oraz regenerujące. W kosmetyce wykorzystuje się także malinowe pestki, są bardzo cennym surowcem kosmetycznym. Wytwarza się z nich olejek o ciemnym, brunatno-żółtym kolorze. Pozyskiwanie takiego oleju jest niestety pracochłonne i mało wydajne (potrzebna jest ogromna ilość malin, aby otrzymać niewielką ilość oleju). Efektem jest stosunkowo wysoka cena i niska dostępność.
Truskawki
Truskawki uznawane są za symbol lata. Chociaż ich uprawę rozpoczęto w XIV w. we Francji, prowadzone w Szwajcarii badania dowiodły, że „dzikie truskawki” jadano już w epoce lodowcowej. Naturaliści zalecają truskawkowe kuracje uskarżającym się na dolegliwości wątroby, nerek, układu trawiennego, brak witamin czy też stany zapalne jamy ustnej. Wykazują także działanie krwiotwórcze. Wartym wyróżnienia składnikiem truskawki jest bromelina, czyli enzym poprawiający trawienie.
Agrest
Kwaskowaty agrest ma zarówno swoich amatorów, jak i „wrogów”. Najlepsze właściwości zdrowotne mają bardzo dojrzałe owoce, zerwane prosto z krzaczka, ale do przetworów wykorzystuje się zazwyczaj te nieco twardsze, zrywane wcześniej. Atuty agrestu? Duża zawartość krzemu (nasz organizm potrzebuje go do budowy i poprawnego funkcjonowania naczyń) oraz błonnika. Nie brakuje w nim także pozostałych, charakterystycznych dla owoców jagodowych, składników. Warto pamiętać, że cenna jest także skórka bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Borówka amerykańska
Ta „kuzynka” leśnej jagody zawiera solidną dawkę, opisywanych już, antyocyjanów, a także witamin, składników mineralnych i błonnika. Oprócz tego, że można wykorzystywać ją w profilaktyce antynowotworowej, korzystnie oddziałuje na poziom cholesterolu w organizmie. Jej spożywanie pomaga również obniżyć ciśnienie krwi. W kosmetyce naturalnej wykorzystuje się jej właściwości odmładzające, a w kulinariach bardzo często bywa składnikiem różnego rodzaju dań deserowych. Co ciekawe, w Polsce znajdują się największe plantacje (także ekologiczne) tego owocu w Europie. Większość owoców jest jednak eksportowana na zachód.
Winogrona
„Z kuracji winogronowych najskuteczniejszą jest kuracja winem, ponieważ łagodzi napięcia i wprawia w dobry humor” - tak uważają zwolennicy winnych trunków. Jest w tym stwierdzeniu zarówno ziarno prawdy, jak i przesady… Kurować można się także świeżymi owocami. Zawierają one sporo witamin, m.in. C i z grupy B oraz duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów, soli, minerałów, enzymów. W ludowej medycynie francuskiej (a jakże!) przy niestrawnościach, obstrukcjach, kamicy żółciowej i nerkowej, schorzeniach skóry zalecano spożywanie w sezonie 1-2 kg winogron codziennie!
Porzeczki
Owoce czarnej rośliny stanowią jedno z najbogatszych w przyrodzie źródeł witaminy C (w 100 g owoców jej zawartość odpowiada około 300% zalecanej normy dziennego spożycia!), a także antocyjanów - związków naturalnie występujących w roślinach, o działaniu przeciwutleniającym, uszczelniającym naczynia krwionośne gałki ocznej, a także przeciwzapalnym. A co z porzeczką czerwoną i białą. Ta druga jest zdecydowanie najsłodsza, ale czerwona także ma mnóstwo zalet. Niezależnie od koloru porzeczki obfitują w witaminy: B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karoten i składniki mineralne. Wyróżnia je duża zawartość pektyn, dzięki czemu znakomicie sprawdzają się jako składnik galaretek i dżemów (mogą ściąć się bez dodatku żelatyny).