Odzyskaj piękną linię po świętach. Kilka prostych zasad by wrócić do formy
Aromatyczny bigos, kapusta z grochem, smakowite ciasta oraz wyborne ryby i mięsa. Trudno było się oprzeć takim smakołykom. Tym bardziej że mieliśmy świetną wymówkę – święta. To wszystko sprawiło, że straciliśmy umiar i zjedliśmy dużo więcej niż powinniśmy. Efekt? Po świątecznym szale jedzenia mamy uczucie ciężkości, niestrawność, a czasem nawet parę kilogramów więcej na wadze. Wcale jednak nie musimy całkowicie rezygnować ze świątecznych specjałów, by później nadal cieszyć się piękną linią. Wystarczy, że zastosujemy się do kilku prostych zasad, które pozwolą nam po świętach wrócić do formy.
- Zmień dietę na lżejszą
Po świętach warto postawić na lżejsze posiłki, bogate w warzywa i owoce.
– Większość świątecznych potraw bazuje często na tłustych mięsach i wędlinach, kalorycznych i ciężkich masłach oraz margarynach dodawanych do ciast. Produkty te mają działanie zakwaszające. Aby przywrócić równowagę organizmowi, jak najszybciej wróćmy do zdrowych nawyków, a jeśli te były nam obce – zdecydujmy się na produkty, które będą działać zasadotwórczo – radzi dietetyk Edyta Leźnicka.
Najsilniejsze właściwości
zasadotwórcze mają: brokuły, jarmuż, botwina, kalafior zielony, szpinak, ogórki, kiełki (rzodkiewki, soczewicy, soi, słonecznika, rzeżuchy), kapusta kiszona i ogórki kiszone. Ponadto – zioła, przyprawy świeże, jak i suszone, na przykład natka pietruszki.
- Postaw na więcej ruchu
Trzy świąteczne dni spędzone za suto zastawionym stołem z pewnością odbiły się na zdrowiu niejednego biesiadnika. Nie pora jednak się zamartwiać i samobiczować. Należy jednak przypomnieć sobie o aktywności fizycznej.
Na początek wystarczą dłuższe rodzinne spacery lub wspólna zabawa na świeżym powietrzu. Aktywne spędzenie czasu, chociaż trzydziestu minut dziennie, nie tylko przysłuży się naszej figurze, ale również poprawi samopoczucie.
- Napraw spustoszenia po alkoholu
Jeśli podczas świątecznych spotkań przesadziliśmy z ilością wypitego alkoholu, skupmy się na uzupełnieniu elektrolitów, witamin i składników mineralnych. – Doskonale sprawdzą się koktajle owocowo-warzywne, na przykład z jarmużu, pomarańczy, cytryny, banana i natki pietruszki, a także sok z kiszonej kapusty. Ten zawiera bakterie probiotyczne, pozytywnie wpływające na florę jelit, wspomagające oczyszcza-nie organizmu z toksyn – wymienia dietetyk. Oczywiście nie zapominajmy o wodzie – tej powinniśmy dostarczać organizmowi szczególnie dużo.
- Zrezygnuj z restrykcyjnych diet
Postaw na zdrową, zrównoważoną dietę. – Postarajmy się szybko wrócić do zasad zdrowego odżywiania, które zawierają mniej smażonych i mniej przetworzonych produktów, a więcej warzyw i wody. Nie popadajmy jednak ze skrajności w skrajność i nie próbujmy głodówek, bo to może się skończyć efektem jo-jo – mówi Edyta Leź¬nicka, dietetyk.
A co z modnym oczyszczaniem organizmu na bazie jednoskładnikowych lub bardzo mało urozmaiconych diet?
– Jedną z głównych zasad zdrowego żywienia jest urozmaicanie posiłków, a tym samym dostarczanie różnorodnych witamin i składników mineralnych. Diety opierające się wyłącznie na jednej grupie produktów, trwające dłużej niż kilka dni, mogą prowadzić do niedoborów składników lub wręcz pogłębiania się tego stanu, a także skutkować zachwianiem równowagi organizmu – dodaje rozmówczyni.