Nie zawsze chudnięcie korzystne dla zdrowia
O tym czy chudnięcie jest zawsze korzystne dla naszego zdrowia i urody – rozmawiamy z doktor Marią Pyzio Gyutkowską, lekarzem medycyny estetycznej.
Pani Doktor w ciągu zimy wielu osobom przybyło dodatkowych kilogramów, nie mieszczą się w ubrania i już marzą o tym, żeby wraz ze zbliżającą się wiosną koniecznie je zrzucić. To dobrze?
Powiem otwarcie, nie w każdym wypadku. Wprawdzie obecne trendy narzucają szczupłość i większość osób czuje się zobligowanych do tego, żeby ciągle się odchudzać, to jednak pozbywanie się dodatkowych kilogramów nie zawsze wyjdzie nam na zdrowie. Obecnie dzieje się tak, że bardzo wiele kobiet mając odpowiednią do swego wieku wagę i tak uważają, że mimo wszystko przydałoby się być szczuplejszym. Szukają dobrych diet, jedzą mniej, biorą różne suplementy. Jednak często nie jest to korzystne ani dla wyglądu ani dla zdrowia.
Kobiety chciałaby wyglądać tak jak ich nastoletnie córki?
Tak bywa. Najczęściej wydaje nam się, że jesteśmy zbyt grube, bo problem dotyczy w większości pań, a przecież w wieku czterdziestu, czy pięćdziesięciu lat nie możemy ważyć tyle samo jak wtedy, gdy byliśmy dwudziestolatkami. Dla każdego wieku istnieje określona waga należna i należy ją brać pod uwagę, gdy zaczynamy myśleć o wdrożeniu jakiejkolwiek diety.
Ale mało kto zastanawia się nad dietą należną, wszyscy chcą być młodsi i chudsi, co można im doradzić?
Muszą pomyśleć o tym, że nie ma sensu walczyć z pewnymi prawidłowościami. Przykładowo, gdy w wieku 20 lat przy wzroście 164 cm ważyliśmy 54 kg, to jak jesteśmy trzydziestolatkami nasza waga osiąga 59 kg, a będąc po 50 powinniśmy prawidłowo ważyć około 67 kg i jest to waga jak najbardziej prawidłowa. W każdym kolejnym dziesięcioleciu możemy przytyć od 1,5 do 3 kg i będzie to korzystne dla urody i samopoczucia.
A zwykle jest tak, że bierzemy do ręki spodnie, albo sukienkę sprzed kilku lat i ubolewamy nad tym, że się w te rzeczy nie mieścimy?
A tak właśnie powinno być. Nie powinniśmy się mieścić. Bardzo trudno jest zejść z wagi należnej dla danego wieku, a poza tym nie ma takiej potrzeby, bo nawet jak schudniemy, to zaczynamy chorować, albo w szybkim czasie znów przytyjemy i to więcej niż ważyliśmy przed kuracją odchudzającą. Dlatego przez rozpoczęciem odchudzania trzeba koniecznie ustalić wagę należną dla swojego wieku i pogodzić się z tym, że wyglądamy nieco inaczej, niż w szkole średniej.
Pani Doktor mieszkańcy są przekonani o tym, że nadwaga zawsze szkodzi, to nie jest prawdą?
Niebezpieczna jest otyłość brzuszna, kiedy szerokość w pasie u mężczyzny przekracza 108 centymetrów, a u kobiety 88 centymetrów, a także ewidentny nadmiar kilogramów, który wpływa na nasze zdrowie i wtedy schudnięcie jest jak najbardziej wskazane. Z drugiej strony trzeba mieć świadomość, że o wiele trudniej jest zgubić dodatkowy podbródek, zwały ciała usytuowane w dolnej części brzucha, w okolicach pośladków czy na karku, ponieważ w tych miejscach najczęściej odkłada się tzw. tłuszcz brunatny w odróżnieniu od tłuszczu żółtego i ciężko jest go usunąć.
A dzieje się tak, że z otyłego dziecka wyrasta otyły dorosły?
Tak otyłość bywa dziedziczona, ale dziedziczone są też złe nawyki żywieniowe. Bardzo ważne jest to, żeby nie dopuścić do tycia dziecka, ponieważ do okresu dojrzewania następuje tworzenie się i namnażanie komórek tłuszczowych, a potem następuje już tylko ich nasycenie. Kiedy ktoś jest gruby będąc dzieckiem, to później ciężko jest oczekiwać, że będzie osobą bardzo szczupłą.
Jaki sposób odżywiania jest najkorzystniejszy dla naszego zdrowia i prawidłowego schudnięcia?
Gdy chcemy schudnąć, to najlepszym sposobem na to jest zjadanie pięć mniejszych, różnorodnych posiłków zawierających pełnowartościowe białko, witaminy i mikroelementy. Najczęstszym błędem jaki popełniają ludzie jest jedzenie w okresie chudnięcia tylko jednego produktu, np. samych jajek, albo owoców lub warzyw.
Co powoduje taki monotonny jadłospis?
Jest przyczyną przedwczesnego starzenia się, zmniejszenie się włókiem kolagenowych i powstawania zmarszczek, które trudno usunąć, bo pęka wtedy niejako siateczka podporowa odpowiadająca za jędrność skóry. Również wszelkiego rodzaju głodówki mogą przynieść więcej strat, niż korzyści, bo następuje wówczas proces spalania się mięśni, a nie tłuszczu np. mięśnia sercowego. Podczas bezpiecznego chudnięcia możemy stracić od 2 do 4 kg w ciągu miesiąca, szybsze chudnięcie powoduje pojawienie się cellulitu i obwiśnięcie ciała. Kiedy chcemy schudnąć to najlepiej jest zjadać proste, jak najmniej przetworzone produkty np. ciemny chleb z plasterkiem żółtego sera, ziemniaki z kalafiorem czy kefirem, trzeba unikać sosów, śmietany w zupach, pasztetów kiełbas i słodyczy.