Najlepszy kucharz w regionie? Robert Kwiecień ze Świecia
Robert Kwiecień z Technikum Żywienia przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu zdobył siódme miejsce w finale XII edycji ogólnopolskiego konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w Poznaniu.
O miejsce w finale ubiegało się stu młodych kucharzy z całego kraju, zakwalifikowało się 12. Z województwa kujawsko-pomorskiego startowało trzech kandydatów: dwóch z Bydgoszczy oraz jeden ze Świecia i Robert wypadł najlepiej. Przygotował pstrąga tęczowego na dwa sposoby z fondantami z ziemniaków z paloną trawą żubrową, glazurowaną marchewką, bobem, puree z pasternaku i jabłka oraz sosem soubise, czyli cebulowo-śmietankowym.
To był drugi udział Roberta w poznańskim konkursie. Swoje umiejętności sprawdza on regularnie. Nie dalej jak w lutym, wraz z Natalią Talaśką, zajął pierwsze miejsce w konkursie „Alchemia i amory” w Grubnie.
Udział w Młodym Kreatorze Sztuki Kulinarnej pozwala uczniom zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Laureat pierwszego miejsca automatycznie kwalifikuje się do finału naszego konkursu Primerba Cup organizowanego dla profesjonalnych szefów kuchni.