Najlepsza lasagne pod słońcem

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Najlepsza lasagne pod słońcem

Ania Starmach

W Krakowie jest mnóstwo restauracji włoskich lub włoskie udających. Ale tak naprawdę trudno w naszym mieście zjeść dobre spaghetti, dobrą pizzę albo lasagne.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

A szkoda, bo ta ostatnia należy do moich ulubionych zapiekanek. Jej przygotowanie może wydawać się trudne i czasochłonne, ale to tylko pozory. Najważniejszy w przypadku lasagne jest oczywiście makaron. Polecam przygotowanie go w domu (poniżej przepis) lub kupienie dobrej jakości w sklepie oferującym specjały ze słonecznej Italii. W żadnym wypadku nie powinno się makaronu wcześniej obgotowywać, to wbrew sztuce kucharskiej. Aby surowy makaron uzyskał idealny stan al dente, musi przez około godzinę zapiekać się w beszamelu i sosie bolońskim. Pamiętajcie jednak o tym, że dla klasycznej lasagne najważniejsza jest zasada trzech C : czas, cierpliwość i czerwone wino. Takie trio gwarantuje sukces!

Domowy makaron

Składniki: 400g mąki pszennej (typ 550), 4 jajka, pół łyżeczki soli,
Przygotowanie:Mąkę połącz z solą, usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie, wbij tam jajka, połącz składniki. Ciasto zagniataj i wyrabiaj, jeśli będzie „za luźne” dodaj więcej mąki. Odstaw na 2–3 godziny, aby odpoczęło (koniecznie przykryj je ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej, aby nie wyschło). Po tym czasie ciasto podziel na kilka mniejszych części, za pomocą maszynki do makaronu (lub wałka) rozwałkuj je na cieniutkie płaty, podziel na równe prostokąty.

Najlepsza lasagne

Składniki: 12 płatów makaronowych z przepisu powyżej, 500g mielonego mięsa wołowego, 200ml czerwonego wina, 3 szalotki, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, świeże oregano, świeży tymianek, 50g parmezanu, oliwa z oliwek, 500 ml passaty pomidorowej, 400 ml sosu beszamelowego, sól, pieprz
Przygotowanie: Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj pokrojoną marchewkę, po chwili mięso oraz zioła. Smaż, aż wołowina lekko zmieni kolor, wtedy dodaj wino i podgrzewaj, aż większość alkoholu wyparuje. Dodaj koncentrat i passatę. Całość duś około 40 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsny. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa beszamelu i parmezanu. Zapiekaj około godziny w temperaturze 180 stopni (ta godzina oczekiwania wymaga dużej cierpliwości, ale naprawdę warto poczekać ). Podawaj z czerwonym winem, które i tak już musiałeś wcześniej otworzyć, aby przygotować sos.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.