Na poprawę odporności jesienną porą sięgnij po owoce Camu camu
Jesień można lubić lub nie, ale przyznasz, że to pora idealna dla rozprzestrzeniających się bakterii i wirusów. Jak się możesz przed nimi uchronić?
Zadbaj o swoją odporność i zacznij spożywać owoce camu camu. Camu camu to krzew rosnący w amazońskich lasach deszczowych. Od tysięcy lat owoce i liście tego drzewka wykorzystywane były przez Indian do leczenia przeziębień, stanów zapalnych, problemów ze wzrokiem, zębami i przy spadkach energii.
Camu camu posiadają największą na świecie ilość witaminy C ze wszystkich znanych owoców i warzyw. Nawet acerola, owoce dzikiej róży czy cytrusy im nie dorównują. Camu camu mają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
Dlaczego witamina C jest tak ważna?
Witamina C to ta, której bardzo szybko zaczyna Ci brakować, gdy łapiesz infekcję czy narażasz się na stres. Palenie papierosów, alkohol, brak snu, toksyny środowiskowe - to wszystko pozbawia nas witaminy C. Mimo że jest powszechnie znanym środkiem na przeziębienie, wciąż wiele osób nie wie, jak kluczowa jest dla organizmu.
Witamina C jest jedną z najważniejszych broni układu odpornościowego. Odpowiednia podaż tej witaminy jest w stanie pomóc praktycznie w każdej chorobie, szczególnie jeśli wcześnie zareagujesz. Jest niezbędna do gojenia się ran, regeneracji kości i zębów oraz pomaga w tworzeniu kolagenu, czyli białka, z którego zbudowane są naczynia krwionośne, ścięgna, więzadła, chrząstki i skóra. Wspiera pracę nadnerczy, ograniczając negatywne działanie stresu.
Człowiek jako jedyny ssak nie jest w stanie wytworzyć witaminy C w organizmie. Witaminę tę musimy sobie dostarczać każdego dnia. Witamina C z owoców camu camu dzięki zawartości bioflawonoidów jest dużo lepiej przyswajalna niż w formie czystego kwasu l-askorbinowego.
Przeciwutleniacze
Oprócz witaminy C camu camu mają również wysoką zawartość przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, które mogą prowadzić do stanów zapalnych i chorób. Luteina i beta-karoten mają dobroczynne działanie na oczy, co jest strategiczne dla osób pracujących dużo przed komputerem.
Jak spożywać camu camu?
Jeśli nie mieszkasz w amazońskiej puszczy, a dajmy na to w Polsce, owoce camu camu możesz kupić w formie sproszkowanej, zazwyczaj bez żadnych zbędnych domieszek. Mają kwaśno-gorzki smak, dlatego dobrze go zbalansować czymś słodkim.
Sproszkowane owoce camu camu możesz dodać do:
- owocowego koktajlu z bananów i mango
- jogurtu
- świeżego soku ananasowego czy jabłkowego
- owsianki lub kaszy jaglanej, w towarzystwie tartych jabłek, rodzynek i cynamonu.
Nie należy podgrzewać owoców camu camu, gdyż wtedy pozbawiasz je witaminy C.
Kiedy uważać z camu camu?
Camu camu to nie lek, lecz superpokarm zazwyczaj dobrze tolerowany przez organizm, choć niewskazany przy chorobach nerek i wrzodach żołądka. Musisz mieć też świadomość, że w przypadku dużego spożycia tych owoców wysoka zawartość witaminy C może prowadzić do przejściowych problemów żołądkowych, jak nudności czy biegunka.
Nie miej jednak obaw - owoce camu camu mają zdecydowanie więcej pozytywnych skutków niż ubocznych.
Lepszy nastrój i właściwości odchudzające
Owoce camu camu pozwolą Ci nie tylko poprawić odporność, ale jeszcze uchronią od jesiennej depresji. Jest to skuteczny środek poprawiający nastrój, gdyż właśnie dzięki ogromnej dawce witaminy C pomaga zwiększyć poziom serotoniny.
Badania wskazują również na właściwości odchudzające. Camu camu obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów, glukozy oraz insuliny we krwi.
Sok z owoców camu camu zapewniający ponad 1000 mg witaminy C dziennie ogranicza stres oksydacyjny u nałogowych palaczy lepiej niż syntetyczna witamina C w identycznej dawce.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy i fitochemikaliów w camu camu pozytywnie wpływa na pracę wątroby.
Jeśli więc chcesz jesienią czuć przypływ energii, zdrowia i pozytywnego nastroju, sięgnij po owoce camu camu.