Przepisy nadesłała nam Czytelniczka Aleksandra M. Czekamy na Wasze pomysły. Przesyłajcie je na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl
Makaron z pulpecikami
Pulpeciki: 100 g dowolnego makaronu (ja użyłam pełnoziarnis¬tych kokardek), 200 g mięsa mielonego z szynki, 1 jajko, 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, olej do smażenia
Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki pasty paprykowej, sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie ze sobą mieszamy (ząbek czosnku wcześniej rozgniatamy lub drobno siekamy) i z uzyskanej masy formujemy małe kulki, które obsmażamy na złoty kolor na oleju. Następnie przygotowujemy sos. W małym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory oraz pastę paprykową i dusimy do momentu, aż większość płynu odparuje i sos zacznie gęstnieć. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Do przygotowanego sosu dodajemy usmażone uprzednio pulpeciki, które wraz z sosem podajemy z makaronem.
Makaron ze szpinakiem i łososiem
2 gniazdka makaronu tagliatelle lub ok 125 g innego makaronu, 2 garście świeżych liści szpinaku, 100 g wędzonego łososia, 125 ml śmietany (ja używam takiej w kartoniku z napisem do zup i sosów), 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki oliwy.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż jego objętość znacznie się zmniejszy. Szpinak przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym dodajemy śmietanę. Całość dusimy na bardzo małym ogniu aż lekko zacznie gęstnieć. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sosu. Gdy ryba lekko się zetnie, dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy, tak aby sos całkowicie go pokrył.