Lucyna, która nauczyła Polki gotować

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Aleksandra Suława

Lucyna, która nauczyła Polki gotować

Aleksandra Suława

Rozmowa z Martą Sztokfisz, pisarką, autorką książki „Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia” (Wydawnictwo Literackie).

W moim rodzinnym domu „365 obiadów” stało za szybą w biblioteczce, miało grzbiet wzmocniony drucikiem i ośli róg zagięty przy przepisie na łazanki z kapustą. A jak było u pani?
Naszą Ćwierczakiewiczową ktoś zwinął, niestety, więc kiedy wyszłam za mąż, miałam do dyspozycji nieciekawą, pozbawioną nuty inspiracji „Kuchnię polską”. Z każdym kulinarnym pytaniem dzwoniłam do mamy albo ciotki, a tak otworzyłabym „365 obiadów za 5 złotych” i miałabym do wyboru dania postne, mięsne, z ryb, setki deserów.

Ćwierczakiewiczowa nadała sens życiu warszawskiej mieszczki, zrewolucjonizowała też polską kuchnię. Miała spore zasługi w zmianie mentalności polskich kobiet. Przewietrzyła im zatęchłe mieszkania i głowy. Na czym polegała ta rewolucja - przeczytasz w tym artykule

Pozostało jeszcze 92% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Aleksandra Suława

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.