Lubuskie jest... niepowtarzalne

Czytaj dalej
Fot. Fot. marcin oliva soto
oprac. Paweł Kozłowski

Lubuskie jest... niepowtarzalne

oprac. Paweł Kozłowski

Nasz region to aktywny odpoczynek, piękne pałace, zamki, dwory i wyśmienite produkty. Odkryj Lubuskie na nowo!

Sery z Siedliska – nadodrzańskiej wsi, która liczy sobie ponad 700 lat i w której znajdują się ruiny zamku książąt Schönaich; schab tradycyjny słubicki (recepturę i metodę produkcji przywieźli Polacy z Kresów Wschodnich), wędliny z gminy Sława, na terenie której jest największy akwen w Lubuskiem; ryby z wojnowskich jezior koło Kargowej, szarlotka z renetą landsberską, czyli odmianą jabłek wyhodowanych przez Theodora Heinricha Otto Burchardta z przedwojennego Gorzowa, miodowa musztarda z dyni ze Szprotawy, soki z jabłek z sadu Solniki, tradycyjne chleby, miody, dania gotowe, np. gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami lub szynka z dzika pieczona, a nawet pierniki – na ministerialnej liście są już 64 produkty tradycyjne z lubuskiego. Tradycyjne, czyli takie, które są wytwarzane według dawnych przepisów, wywodzące się z tradycji i co najważniejsze z kultywowanych w regionie zwyczajów. - Nasze dziedzictwo kulinarne i jego różnorodność jest naszym wielkim potencjałem – mówi marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Anna Polak.

Pierwszy taki szlak

Tradycyjne wyroby znajdziemy też na Lubuskim Szlaku Wina i Miodu – pierwszym takim produkcie turystycznym w Polsce. Zgodnie z legendą Bachus, bóg wina i winorośli, poniósł śmierć z rąk Tytanów, a jego krew zrosiła wybrzeża Morza Śródziemnego, Francję, okolice Renu i Mozeli. Kilka zabłąkanych kropli spadło także w zachodniej Polsce i wszędzie tam rozrosły się wspaniałe winorośle…
Od połowy XII wieku krajobraz Ziemi Lubuskiej upiększały winnice. W ostatnich latach, m.in. dzięki wsparciu samorządu wojewódzkiego winny potencjał regionu jest prężnie rozwijany, podobnie jak związany z nim sektor turystyki - enoturystyka. Lubuski Szlak Wina i Miodu tworzą winnice oraz miejsca związane z lokalnym winiarstwem, jego historią, a także pszczelarstwem i pasiekami. Podróż nim jest niezapomnianą przygodą, wytyczoną trasą szlachetnych trunków. Głównym punktem Szlaku jest Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze, tuż obok malowniczo położonej 35-hektarowej Winnicy Samorządowej. Wyprawa na Szlak daje, m.in. szansę zapoznania się z procesem tworzenia win, poczynając od wzrostu rośli, przez ich zbiory, proces fermentacji i leżakowanie. Przy takich okazjach turyści poznają anegdoty i ciekawostki z życia winnic, a podczas degustacji oprócz lokalnych win mają też okazję spróbować niektórych z 64 lubuskich produktów tradycyjnych zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa. Na wyjątkowe spotkanie z winiarstwem oraz autentyczne winobranie na Winnicy Samorządowej warto wybrać się do Lubuskiego Centrum Winiarstwa już 16 września (szczegóły tego wydarzenia można będzie znaleźć wkrótce na stronie www.centrumwiniarstwa.pl).

W pałacowym zagłębiu…

Dzisiejsze województwo lubuskie to dziedzictwo kulturowe pogranicza, gdzie obok siebie żyli Polacy i Niemcy, tu ścierały się religie, kierunki w architekturze oraz trendy w sztuce i literaturze. Tu każdy pałac, zamek i dwór to cel do eksploracji historii. – Warto pokazać te obiekty turystom. Nie wszyscy też mieszkańcy znają nasze dziedzictwo kulturowe – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak.

W Lubuskiem jest około 250 obiektów architektury rezydencjonalnej. To m.in. Pałac Książęcy w Żaganiu (rezydencja wzniesiona na rozkaz księcia Albrechta Wallensteina w XVII w., to jedna z najokazalszych budowli barokowych w Polsce), Pałac w Mierzęcinie (zbudowano w latach 1861 – 1863 z inicjatywy Roberta Friedricha von Waldow, w latach 1999 - 2001 staraniem nowych właścicieli gmach pałacu poddano gruntownej renowacji), Zamek Królewski w Międzyrzeczu (wzniesiony w ok. 1350 r. przez króla Kazimierza Wielkiego w miejscu grodu z IX w., zamek jest otoczony fosą, wokół znajduje się także park z XIX w.), wczesnobarokowy pałac w Zaborze, XVIII-wieczny pałac w Wiechlicach, w którym rezydowały wojska francuskie z Napoleonem na czele), czy zamek w Łagowie zbudowany przez Joannitów w 1350 r.

- Geograficzne położenie lubuskiego na styku Wielkopolski, Śląska i Brandenburgii sprawia, że różnorodność zabytków na tym terenie jest nieprawdopodobna – uważa Robert Jurga, ilustrator i znawca fortyfikacji.
Pałac w Bojadłach? Obiekt przez długi czas niszczał, ale nowy właściciel i jego fundacja mają plan. – W pałacu zamierzam zrobić instytut historii sztuki architektury rezydencjonalnej Lubuskiego, połączony z muzeum, będzie też sala koncertowa – zdradza Arkadiusz Michoński.

A pałace w Mierzęcinie, Wiechlicach i Wiejcach to już hotele z atrakcjami dla turystów. – Zakochaliśmy się w tym miejscu. Tu są możliwości rozwoju turystyki i inwestowania. Lubuskie z racji swojego położenia jest dla nas świetne . To miejsce i ten region mają bardzo duże perspektywy rozwoju – twierdzi Zbigniew Czmuda, właściciel pałacu w Wiechlicach.

…oraz w krainie 500 jezior

Lubuskie to również aktywny odpoczynek, wędkarstwo, turystyka kajakowa czy żeglarstwo. A przy tym szybko rozwijająca się baza turystyczna, pomysłowość i aktywność mieszkańców. To oferują nasze jeziora!
Lubuskie jest często nazywane krainą 500 jezior, w rzeczywistości jest ich jeszcze więcej, bo około 600. Zajmują powierzchnię ponad 13 tys. hektarów, czyli ponad 9 proc. całego regionu.

Czyste jeziora Lubuskiego stają się rajem dla wędkarzy (mamy aż 50 gatunków ryb). Łukasz Cieślik, ichtiolog, przyrodnik i ekolog: – Specyfika i wyjątkowość jezior województwa wynika z ich ukształtowania.
Płetwonurek i miłośnik sportów wodnych Piotr Raginia swoje wymarzone miejsce na ziemi znalazł w miejscowości Długie nad jeziorem Lipie. – Woda jest czysta, jest przepiękny pas litoralu, czyli strefa przybrzeżna, gdzie mamy dużo ryb. I osoka, aloesowata roślina podobna do kaktusa.

- Z dzieciństwa bardzo mile wspominam Jezioro Sławskie, które bardzo zyskało jako produkt turystyczny. Zostały tam wykonane niezwykłe inwestycje i jest niezbędna dla turysty infrastruktura - podkreśla marszałek Elżbieta Anna Polak...

Nasz region jest usiany pałacami i zamkami. Niektóre zachwycają, inne skłaniają do refleksji

Geografowie naliczyli u nas około pięciuset jezior. To raj dla wielbicieli sportów wodnych

Szlak miodu i wina

Ponad 60 winnic, pasiek, gospodarstw agroturystycznych i muzeów znajdują się na istniejącym od 2007 r. Lubuskim Szlaku Wina i Miodu. Szlak tworzą winnice oraz miejsca związane z lokalnym winiarstwem, jego historią, a także pszczelarstwem i pasiekami. Wyprawa na Szlak daje, m.in. szansę zapoznania się z procesem tworzenia win, poczynając od wzrostu rośli, przez ich zbiory, proces fermentacji i leżakowanie.

Głównym punktem szlaku jest Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze, gdzie są obsługiwani turyści, organizowane są imprezy oraz warsztaty edukacyjne i dydaktyczne poświęcone winiarstwu, a winiarze mogą liczyć na praktyczną pomoc w trakcie winobrania. Centrum jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc związanych z winiarstwem w kraju. Wspólnie z PWSZ w Sulechowie prowadzi działalność dydaktyczno-edukacyjną na rzecz winiarstwa, rozwija markę oraz potencjał turystyczny województwa lubuskiego, a także pomaga w budowaniu tożsamości regionalnej, integracji środowisk winiarskich oraz rekultywacji tradycji związanych z uprawą winorośli i produkcją wina na Ziemi Lubuskiej. Spełnia też funkcje: reprezentacyjną, turystyczną, rekreacyjna, i muzealną, a ponadto stanowi bazę naukową umożliwiającą kształcenie studentów na kierunku winiarskim oraz prowadzenie doradztwa branżowego dla winiarzy. Zlokalizowane w pobliżu malowniczej, 35-hektarowej Winnicy Samorządowej, Centrum jest również znakomitym miejscem do organizacji spotkań i konferencji. W budynku znajdują się trzy sale, będące idealnym miejscem do prowadzenia szkoleń, prelekcji czy prezentacji. Do odwiedzenia Centrum zapraszamy zarówno turystów indywidualnych oraz zorganizowane grupy wycieczkowe. Odwiedzający mogą wraz z przewodnikiem przebyć ścieżkę dydaktyczną, której głównym celem jest przybliżanie tradycji winiarskich oraz Winnicą Samorządową. W ciekawej formie, z wykorzystaniem licznych multimediów zwiedzający zdobywają ciekawe informacje o początkach winiarstwa na Środkowym Nadodrzu, powojennych losach lubuskich winnic, a także obrazie współczesnym winiarstwa. W Centrum promowane są również inne atrakcje turystyczne regionu.

oprac. Paweł Kozłowski

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.