![Laura Bziukiewicz i jej książka pt. "Biesiada Kurpiowska"](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bf/96/5f442d0639007_o,size,1088x550,opt,w,q,71,h,ce97e6.jpg)
Kurpianka z Wachu zebrała przepisy tradycyjnej kuchni kurpiowskiej. Można je znaleźć w wydanej niedawno książce.
Biesiada Kurpiowska to książka (w wersji dwujęzycznej - polskiej i angielskiej), w której autorka - Laura Bziukiewicz - mierzy się z projektem zebrania, usystematyzowania i przedstawienia w przystępnej formie specyficznej kuchni, która powstała na Kurpiach w okresie międzywojennym i utrzymała się do lat 60. XX wieku. Jest to kuchnia bazująca na wąskiej gamie lokalnych produktów, o oryginalnym nazewnictwie.
Autorce udało się porozmawiać z wieloma osobami, dla których kurpiowskie tradycje kulinarne wciąż są żywe, a następnie spisać receptury i opracować dania. Potrawy te budzą sensację pośród gości Muzeum Kurpiowskiego w Wachu i są entuzjastycznie przyjmowane podczas pokazów kulinarnych. Teraz autorka chce pokazać je szerszej publiczności, w formie książki i e-booka. Prezentowane tu przepisy mają być nie tylko środkiem promocji kultury regionu, wpisującym się w dotychczasową działalność autorki, jako lokalnej twórczyni ludowej, ale również czynnikiem angażującym czytelnika do aktywnego jej odbioru.
O autorce
Laura Bziukiewicz zajmuje się szeroko rozumianą promocją Kurpi Zielonych, na których mieszka. Wraz z mężem - Zdzisławem - założyła i prowadzi na terenie swego gospodarstwa Muzeum Kurpiowskie w Wachu. Od samego początku jego istnienia organizuje warsztaty i pokazy kulinarne oraz biesiady. Talent kucharski i olbrzymia wiedza na temat regionalnej kuchni ludowej zostały docenione poprzez realizację licznych programów telewizyjnych poświęconych jej sztuce i kulinariom w polskich i zagranicznych stacjach telewizyjnych. Za swoją działalność otrzymała liczne dyplomy, nagrody i wyróżnienia. Jest również znaną koronkarką specjalizującą się w wykonywaniu frywolitek. Jej autorskie projekty można zobaczyć na całym świecie, a wyroby nabyć za pośrednictwem Internetu.
A oto jeden z przepisów zaczerpniętych z książki „Biesiada Kurpiowska”.
Przetestujcie!
Pierogi z rejbakiem
Zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi z 1/2 kg mąki pszennej, szczypty soli i 3/4 szklanki gorącej wody. Przykrywamy ściereczką, by nie wyschło. Obieramy 1 kilogram ziemniaków i trzemy na drobnej tarce. Odciskamy nadmiar płynu. Siekamy drobno 1 cebulę i smażymy na 2 łyżkach smalcu z dodatkiem 1 łyżeczki wody, by się tylko zeszkliła. Dodajemy do odciśniętych ziemniaków wraz z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, majerankiem i czarnym mielonym pieprzem.
Wałkujemy ciasto i wycinamy z niego szklanką kółka, które nadziewamy przygotowanym farszem i sklejamy, lepiąc pierogi. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia 5 litrów lekko osolonej wody i gotujemy partiami pierogi - ok. 2 minut do wypłynięcia. Gotowe polewamy skwarkami z wędzonej słoniny lub boczku.
Smacznego!