Kulinarne szlaki. W Żarach idziemy na bułkę z... lnem [WIDEO]
Prozdrowotna bułka „lenka” i pieczywo z dodatkiem lnu. Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska ma na nie certyfikat.
Masła, sery, mięsa i pieczywo z dodatkiem, kwasów omega 3 nie dość, że pysznie smakują to jeszcze mają mnóstwo zalet. Jakich? Same!
- Jest to paliwo wspierające układ odpornościowy człowieka. Wszyscy lekarze to mówią- twierdzi Roman Lichwiarz, prezes Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Żarach.- Zalecany jest dla cukrzyków, na przemianę materii. Wystarczy jedna łyżeczka od herbaty dziennie. Kilka lat temu stworzyliśmy lubuski Klaster Innowacja Agrotechniczna, który skupia przedsiębiorców zajmujących się rolnictwem lub przetwórstwem rolno-spożywczym lnu. Siedem naszych firm skrzyknęło się z GS-em, nawiązaliśmy współpracę z firmą Len Life z Krakowa. - Oni produkują estry dla celów zdrowotnych, my postanowiliśmy zapewnić zaplecze surowcowe. To grupa producentów Żarski Len. Należy do niej firma Terona z Jaworzna, która prowadzi produkcję omegi w Żarach przy ul. Wapiennej. W skład klastra wchodzi również piekarnia Anny i Eugeniusza Ślawskich w Lipinkach Łużyckich, którzy wypiekają te wyroby na nasze potrzeby i na zamówienia na specjalne okazje.
Czytaj we wtorek, 22 sierpnia, w "Gazecie Lubuskiej" i w serwisie plus.gazetalubuska.pl