Kulinarne szlaki. Smak szarlotki po... gorzowsku
Szarlotka z renetą landsberską to tradycyjny gorzowski przysmak.
- Od zawsze lubiłam piec i gotować. To moja specjalność. W moim ogrodzie też jest reneta lansberska. Tą szarlotką zajadamy się w domu przynajmniej raz na tydzień - opowiada Wieńczysława Piórkowska.
Przepis na samo ciato, to przepis tradycyjny, „bez udziwnień”. Wierzch ciasta może być gładki, albo z klasycznym warkoczem. To już, jak kto woli - mówi pani Wieńczysława.
Szarlotkę postanowiła wpisać na listę produktów tradycyjnych, bo inni ją do tego namówili. - Stwierdziłam, że w sumie co mi szkodzi, a warto coś zrobić, z czego później inni będą mogli skorzystać. Niech coś po mnie pozostanie - mówi kobieta.
Czytaj we wtorek, 1 sierpnia, w "Gazecie Lubuskiej" i w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Wszystkie informacje o Przystanku Woodstock 2017 w Kostrzynie nad Odrą: Przystanek Woodstock 2017: koncerty, zdjęcia, filmy, informacje