Kulinarne szlaki. Pączki lubuskie oraz pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem z Lubiechni Wielkiej
Pani Grażyna Dereń poświęciła nam cały dzień, żebyśmy mogli dokładnie opisać jej specjały z listy produktów tradycyjnych
W ramach cyklu wakacyjnego odwiedzamy Lubiechnię Wielką po raz drugi. We wcześniejszej publikacji, w której przedstawialiśmy panią Grażynę Dereń i jej Gospodarstwo Rolno - Agroturystyczne przedstawiliśmy naszym Czytelnikom trzy produkty regionalne wpisane na listę produktów tradycyjnych. Były to: schab słubicki tradycyjny, chleb domowy na zakwasie oraz nalewkę z owoców derenia. Ale to przecież nie wszystko. Pani Grażyna to kobieta, która uwielbia wyzwania, bo jak mówi, to ją napędza do pracy. Wypromowała, już jako Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne „Dereniówka” kolejne trzy produkty, które w efekcie znalazły się na rządowej liście produktów tradycyjnych. Są to : pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi oraz pączki lubuskie. Czy jest wynalazczynią tych smaków. Jak sama mówi... spadkobierczynią. Wszystkie potrawy, które są przez nią wypromowane, podobnie jak inne przysmaki opuszczające kuchnię, to smaki jej dzieciństwa. I tak jest z pączkami lubuskimi...
Przepisy na pączki i pierogi znjadziesz w poniedziałek, 7 sierpnia, w "Gazecie Lubuskiej" i w serwisie plus.gazetalubuska.pl