
Susza ma wpływ nawet na smak rosołu, bo może w nim zabraknąć pietruszki, która stała się towarem deficytowym i drogim. Podobnie jak korzenie chrzanu, bo i ta roślina nie lubi upałów.
- Dlaczego pietruszka jest tak droga? - pytała klientka bydgoskiego sklepu spożywczego w którym kilogram tego towaru wyceniono w minionym tygodniu na 17 złotych.
- A to różnie bywało - próbowała tłumaczyć sprzedawczyni. - Ceny raz rosną, innym razem spadają...
- Nieprawda - stwierdziła inna klientka. - Tak drogiej pietruszki jeszcze nigdy nie widziałam! Chrzan też kosztuje 17 złotych za kilogram, to jakieś szaleństwo!
Dlaczego pietruszka jest tak droga? Czytaj w dalszej części artykułu.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień