Firma P.H.U MATEO w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie bierze udział od ponad 12 lat. W tym roku do akcji zgłosiła kluski z boczniakami i kaszą gryczaną - danie proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne.
Przedsiębiorstwo Handlowo – Usługowe „Mateo” z Dębicy to rodzinna firma działająca w branży spożywczej od ponad 27 lat. Specjalizuje się w produkcji mrożonej żywności oraz dystrybucji lodów i mrożonek. Zespół niemal co roku wprowadza na rynek nowe produkty, do których inspiracje czerpie z tradycyjnych receptur.
– Zależy nam na tym aby każdy - niezależnie od diety - mógł poznać smak pierogów, czy innych naszych wyrobów, dlatego stworzyliśmy serię produktów dla wegan i wegetarian, które są bogate w cenne składniki - tłumaczy Stanisław Cabaj, właściciel firmy P.H.U MATEO.
– Jednym z ciekawszych produktów z tej serii są kluski z boczniakami i kaszą gryczaną. Boczniaki odznaczają się wysoką wartością odżywczą, dużymi walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi. Grzyby te są źródłem przeciwwirusowych białek, a także związków obniżających ilość cholesterolu we krwi. Związki biologicznie czynne z boczniaka tworzą molekuły wpływające pozytywnie na nasz naturalny system obronny.
Właściciel firmy P.H.U „Mateo” uważa, że udział w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie jest jedną z lepszych form promocji dla firmy na rynku podkarpackim. – Nasza firma często angażuje się w akcje społeczne na rynku regionalnym, a to konkurs dobrze znany lokalnej społeczności - podkreśla Stanisław Cabaj.
Oferta dla każdego
Przedsiębiorstwo Handlowo – Usługowe „Mateo” stale poszerza swój asortyment tworząc specjalne linie dedykowane konsumentom z różnymi preferencjami żywieniowymi.
- W 2019 roku wprowadziliśmy do swojej oferty trzy nowe linie - każda z nich wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również szczególnymi właściwościami. Produkty przygotowane z myślą o dzieciach przypadły do gustu najmłodszym konsumentom. Rodzice mogą być spokojni, że dają swoim pociechom to, co najlepsze w naturze. W tych wyrobach nie ma białego cukru, konserwantów, sztucznych barwników. Korzystamy z cukru z brzozy, błonnika kakaowego i białego sera oraz owoców – wymienia właściciel firmy.
Warto też wspomnieć, że firma PHU Mateo jako jedyna w Polsce i Europie, wprowadziła do produkcji przemysłowej mrożone pierogi bezglutenowe. Prace nad projektem trwały prawie trzy lata. Pierogi te występują w trzech smakach: ruskie, z kapustą oraz ziemniaczano-szpinakowe. Przed wypuszczeniem na rynek każda partia jest przebadana na zawartość glutenu. Tego typu produkty muszą spełniać wysokie wymagania i odpowiadać normom.