Jesień to sezon na wrzody
Długotrwały stres, nieregularne posiłki, zła dieta, alkohol, nikotyna czy nawet niektóre leki, sprzyjają uaktywnieniu się bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za powstanie choroby wrzodowej.
Długotrwały stres, nieregularne posiłki, zła dieta, alkohol, nikotyna czy nawet niektóre leki, sprzyjają uaktywnieniu się bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za powstanie choroby wrzodowej.
Okazuje się też, że wrzody pojawiają się częściej u osób z grupą krwi „0”. Choroba wrzodowa jest coraz powszechniejsza, gdyż nasze czasy sprawiają, że pośpiech, nerwowość i niewłaściwe żywienie są stałym elementem życia coraz większej grupy ludzi.
Czytaj więcej:
- Oznaki choroby wrzodowej najczęściej zaczynamy odczuwać jesienią lub wiosną, czyli w tak zwanych przejściowych porach roku, kiedy nasze organizmy są bardziej osłabione i kiedy zachodzą w nich zmiany hormonalne.
- Owrzodzenia mogą wystąpić w każdym wieku, nawet u małych dzieci. Najczęściej jednak wrzody żołądka pojawiają się w wieku 50-60 lat, a wrzody dwunastnicy – w wieku 40-50 lat. Z badań wynika, że owrzodzenia występują u około10 procent całej dorosłej populacji. Czy grożą też Tobie?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień