Jemy oczami, czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt
Potrawy, które nam się podobają, bardziej nam smakują. Jedz na małym talerzu, posługujący się niewielkimi sztućcami.
Wzrok ma wpływ na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Ogromną rolę podczas posiłków odgrywa sam sposób podania. Estetyczne serwowanie dań powinno obowiązywać nie tylko od święta, ale także na co dzień. Szczególną uwagę warto zwrócić na dobór zastawy. Ciepłe odcienie żółci, pomarańczy i soczysta zieleń to kolory, które pobudzą apetyt.
Z kolei niebieski i szary pomogą radzić sobie z wilczym apetytem. Te barwy nie występują wśród naturalnych kolorów jedzenia, dlatego powodują, że zjadamy mniej. Znaczenie ma nie tylko kolor, ale także rozmiar talerza.
Taka sama porcja umieszczona na dużym talerzu będzie w wyniku złudzenia optycznego wydawała się znacznie mniejsza, niż umieszczona na talerzu o mniejszych wymiarach. Wielkość naczyń warto mieć na uwadze serwując posiłek niejadkowi czy osobie będącej na diecie. W pierwszym przypadku sprawdzi się talerz większy, w drugim odwrotnie. Dobór sztućców jest również bardzo istotny, mniejsze spowalniają proces jedzenia, dzięki czemu mózg ma czas na odebranie sygnałów sytości.
Warto korzystać z pałeczek, ponieważ wolne jedzenie to także lepsze rozdrobnienie pokarmu, a co z a tym idzie lepsze trawienie.
- Ośrodek sytości w naszym mózgu działa z lekkim opóźnieniem – uczucie to występuje nawet do kilkunastu minut po spożyciu posiłku. Gdy nie spieszymy się podczas jedzenia, mózg ma czas, aby poinformować nas, że jesteśmy już syci. Pomocne jest także dłuższe przeżuwanie jednego kęsa – powinniśmy robić to około 30 razy. Lepiej rozdrobniony pokarm to większa efektywność trawienia w jamie ustnej i na kolejnych etapach trawienia – wyjaśnia Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.
Często wyzwaniem jest wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennej diety, a to właśnie jarzyny dają największe możliwości na wzbogacenia kolorystyki talerzy i rozbudzenia apetytu. Soczysta czerwień pomidorów, słoneczna żółć papryki czy świeża zieleń ogórków kryją w sobie nie tylko niezbędne składniki mineralne i witaminy, ale także pomogą stworzyć ciekawe i apetyczne danie czy jego dekorację. Chcąc zachęcić bliskich do spożywania większej ilości warzyw, warto pokazać im mnogość ich wykorzystania. Są one smaczne nie tylko w formie surówki czy sałatki, ale także jako gotowane puree, grillowane szaszłyki, czy farsze.