Jak rozpoznać dobry chleb? Czytaj etykiety! Ten dobrej jakości powinien składać się tylko z czterech składników
Rozmowa z Natalią Filak z piekarni Elżbiety Nawłoki F.P.H.U. HELVA w Rzeszowie.
W Rzeszowie łatwo dostać dobre pieczywo?
Oczywiście, że tak. Ci, którzy naprawdę szukają dobrego i zdrowego pieczywa, zapewniam, że go znajdą. Ale trzeba pamiętać, że jakość pieczywa idzie w parze z ceną. Za dobre pieczywo trzeba więc troszeczkę więcej zapłacić.
Czy wzrasta świadomość kupujących?
Świadomość kupujących coraz bardziej wzrasta. My też staramy się tłumaczyć naszym klientom różnicę w pieczywie pszennym, żytnim i razowym, a także doradzić, jakie pieczywo mogą wybrać.
A sami co możemy zrobić?
Przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na skład chleba, czyli należy uważnie prześledzić, co znajduje się na etykiecie pieczywa.
Co powinno nas niepokoić w składzie pieczywa?
Dobrej jakości chleb powinien składać się tylko z czterech składników: mąki, zakwasu lub drożdży, soli oraz wody. Przy wyrobie pieczywa podstawę stanowi dobra mąka. Im wyższy numer (typ), tym zdrowsza mąka, na przykład żytnia typ 2000. Oczywiście w składzie pieczywa mogą być też różne ziarna, m.in. ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni czy sezam. Jeżeli na liście znajdują się dodatkowo konserwanty, polepszacze czy też wypełniacze często oznaczone symbolem E, to lepiej takie pieczywo odłożyć na półkę.
Czyli każdy sztuczny składnik jest niepożądany?
Nie świadczy on o zdrowym pieczywie. Radzę zaopatrywać się w pieczywo, w którym nie znajdziemy takich składników jak syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizatory (guma celulozowa E468 ).
Gdy weźmiemy pieczywo do ręki, jaki powinien być bochen chleba?
Prawdziwe pieczywo dobrej jakości powinno być ciężkie jak na przykład chleb żytni. Chleb pszenny jest przeważnie lekki. Kolejnym wyróżnikiem dobrego pieczywa jest skórka, która powinna być twarda, gruba i popękana.