Podstawą zdrowego odżywiania są przemyślane zakupy. Taką zasadą powinniśmy się kierować również przy wyborze i kupnie wędliny.
Najdłużej zachowują świeżość te wędliny, które są suszone, podsuszane i wędzone oraz sprzedawane w naturalnych osłonkach. Jeżeli decydujemy się na wędlinę w plasterkach, trzeba pamiętać, aby zaopatrzyć się w taką ilość, jaką zdołamy zjeść w ciągu najbliższych dni. Paczkowane produkty będą nadawać się do spożycia w ciągu dwóch dni od otwarcia.
Jeśli jednak planujemy zaopatrzyć się w większą ilość wędliny, warto zdecydować się na tę w jednym kawałku - zachowa ona świeżość znacznie dłużej.
Optymalną temperaturą dla wszystkich wyrobów wędliniarskich jest od 0 do 6 stopni. Co więcej, dobrym nawykiem jest opakowywanie wędliny spożywanej na bieżąco w pergamin, który zapewnia produktowi świeżość dzięki dostępowi powietrza.
Folia aluminiowa sprawdza się jedynie krótkoterminowo - odcina zupełnie kontakt z powietrzem, czego rezultatem może być powstawanie pleśni.