Grzegorz Chlebowicz, szef kuchni w Trattorii "Czarna owca": Odradzam kupowania mięs gotowych

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Jakubicz
Andrzej Matys

Grzegorz Chlebowicz, szef kuchni w Trattorii "Czarna owca": Odradzam kupowania mięs gotowych

Andrzej Matys

Zwykle jest to mięso gorszej jakości, a przyprawy, którymi je nafaszerowano zawierają i dużo chemii i smaki, które zabijają prawdziwy smak mięsa - uważa Grzegorz Chlebowicz, szef kuchni w Tratorii "Czarna owca".

Otwieramy sezon na nasz sport narodowy, czyli grillowanie. Podobno można grillować dobrze albo źle, czyli zdrowo albo niezdrowo. To prawda?

Nie mam uprawnień by oceniać, co jest zdrowe a co nie. Ja mówię tylko, że warto grillować tak, aby było smacznie. Jako kucharz i osoba, którą pasjonuje jedzenie (i lubi dobrze zjeść) odradzam kupowania mięs gotowych.

W dalszej części artykułu przeczytasz odpowiedzi m.in. na te pytania:

  • A co z grillowaniem warzyw?
  • Może jakaś zalewa, marynata, żeby to mięso w niej trochę poleżało...
  • To jeszcze jeden odwieczny problem, jak długo trzeba piec, żeby było dobrze, czyli smacznie.
Pozostało jeszcze 93% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Andrzej Matys

Dziennikarz od ponad trzydziestu lat (niewiarygodne, a jednak). Prowadzę Strefę Biznesu, która dotyczy tematyki gospodarczej, ze szczególnym uwzględnieniem regionalnego biznesu i przedsiębiorstw. Nie unikam też publicystyki na tematy społeczno-gospodarcze. Zawsze pamiętam, że głupota to wielki dar boży, więc nie należy go nadużywać.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.