Gotowanie na śniadanie - w łódzkiej Szkole Podstawowej nr 70 jak w MasterChef-ie
Uczniowie, ich mamy, tatusiowie, babcie, dziadkowie, rodzeństwo, a także reprezentacja nauczycieli – 17 drużyn w poniedziałek, 25 listopada, zmierzyło się w kulinarnym konkursie na miarę szkolnego MasterChefa, jaki po raz pierwszy zorganizowany został w Szkole Podstawowej nr 70. Tematem zmagań było „Gotowanie na śniadanie”. Nad uczestnikami czuwali profesjonaliści – Jolanta Krześlak, kierownik warsztatu w łódzkim „Gastronomiku” oraz Janusz Nerga, szef kuchni w firmie cateringowej. Zadaniem obowiązkowym dla wszystkich były naleśniki na słodko, ale każda drużyna mogła je wykonać i podać według własnego pomysłu. Ponadto w dowolnej już inwencji śniadaniowej do wykorzystania przygotowano różne produkty: warzywa, owoce, sery, wędlina, ryba, pieczywo. Co z nich powstało? Pasty twarogowe, rybne, jajeczne, kolorowe kanapeczki, sałatki, grzanki...Jurorzy mieli ogromnie trudne zadanie i ostatecznie I miejsce przyznali nie jednemu, ale aż trzem zespołom.