Gips w makaronie, piasek w chlebie. Jak fałszowano dawniej żywność

Czytaj dalej
Fot. NAC
Krzysztof Błażejewski

Gips w makaronie, piasek w chlebie. Jak fałszowano dawniej żywność

Krzysztof Błażejewski

Wołowina moczona w chemikaliach, by wyglądała na świeżą, ser ze sztucznymi dziurami, wędliny z natryskiwaną warstwą tłuszczyku i śladami sznurka, by wyglądały na wędzone starą metodą, napój sztuczny o smaku identycznym z naturalnym etc. - to nasza sklepowa codzienność.

Zjawisko upiększania i fałszowania żywności było znane już przed I wojną, kiedy powiększała się skala produkcji żywności, rozwijało się przetwórstwo oraz eksport. Sprzedaż produktów spożywczych przynosiła coraz większe zyski, w pogoni za nimi usiłowano „oszczędzać”, nie przejmując się zdrowiem i smakiem nabywców.

Rozliczne sposoby falsyfikacyi doszły już do tego, że trudno dzisiaj rozróżnić towar dobry i oryginalny od sfałszowanego

W 1913r. w wydawanym dodatku do „Gazety Toruńskiej” - „Kupiec i Przemysłowiec” znalazły się wyniki badań żywności, przeprowadzonych przez pruskie ministerstwo handlu na terenie Bydgoszczy, Torunia i innych miast naszego regionu.

„Mamy już wprawdzie dość ostre ustawy nakładające wysokie kary na fałszerzy pokarmów i napojów, mimo tego oszustów nigdy nie zabraknie. Rozliczne sposoby falsyfikacyi doszły już do tego, że trudno dzisiaj rozróżnić towar dobry i oryginalny od sfałszowanego” - pisano.

Wina ze... spirytusu

Według sprawozdania, najczęściej ulegały fałszerstwom szlachetne gatunki win. „Czerwone wina sporządzają ze spirytusu, farby i taniny” - można było się dowiedzieć. „Rum Jamajka - ze spirytusu i eteru. W wyrobie piwa zamiast chmielu używa się różnych ziół i liści z orzechów. Śmietanę, dla nadania jej gęstości, fałszują przez dodanie mąki. Miód fabrykują z syropu ziemniaczanego, mąki z przymieszką wanilii itp. Trufle przygotowują ze zgniłych ziemniaków zaprawionych na kolor cynamonowy. Wiele wyrobów cukierniczych wypiekają nie na maśle, lecz na wazelinie. Do wyrobu masła stosuje się tłuszcz i kości zwierząt padłych, psów i koni. Mieloną kawę fałszują różnemi sposobami: dodatkiem żołędzi, pasternaku, dębowej kory, trocin drzewnych, pieczonej wątroby końskiej”.

Publikacja kończyła się apelem, by w razie podejrzeń złej jakości produktów - powiadamiać policję.

Z dalszej części artykułu dowiesz się: 

  • w jaki sposób fałszowano inne artykuły żwynościowe, np. śmietanę lub masło
  • jak w obecnych czasach fałszuje się wiele produktów
Pozostało jeszcze 73% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Krzysztof Błażejewski

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.