Gdzie jest najwięcej bakterii?

Czytaj dalej
Karolina Brózda

Gdzie jest najwięcej bakterii?

Karolina Brózda

Rozmawiamy z Aleksandrą Koper, ekspertem do spraw żywienia.

Wielu ludzi uważa, że w domowej kuchni jest czyściej, a w związku z tym bezpieczniej, niż w restauracji...

Niestety to nie do końca prawda. Badania wskazały, że bardzo wąskie grono osób myje lodówkę częściej niż raz w miesiącu, a warzywa i owoce kroi na desce innej niż ta używana do krojenia surowego mięsa. Często zatrucia pokarmowe domowników są błędnie łączone z nieświeżą żywnością, a nie brakiem higieny w kuchni. Restauratorzy muszą przestrzegać w swoich lokalach surowych zasad porządku, monitorują wykorzystywane przez siebie urządzenia i prowadzą dokumentację wszystkich produktów. Zawsze może ich skontrolować Państwowa Inspekcja Sanitarna. W naszych kuchniach sanepid raczej się nie pojawi.

Od czego zacząć, by zadbać o higienę w kuchni?

Najlepiej od siebie samych. Mycie rąk to podstawa bezpieczeństwa spożywanych przez nas posiłków. Szacuje się, że na 1 centymetrze kwadratowym naszej dłoni może znajdować się nawet 5 milionów bakterii. Część z nich to tzw. fizjologiczna mikroflora skóry, jednak oprócz niej nasze ręce to prawdziwe siedlisko bakterii chorobotwórczych, które w każdej chwili mogą przenieść się na jedzenie. Pokonać możemy je w jeden, sprawdzony sposób - dokładnym, przynajmniej 20-sekundowym myciem dłoni mydłem pod bieżącą, ciepłą wodą. Umyć trzeba także żywność, zwykle wystarczy to zrobić w gorącej wodzie. Niektóre produkty powinniśmy umyć płynem do mycia naczyń lub mydłem. Chodzi głównie o jaja i owoce cytrusowe. Na skorupkach tych pierwszych mogą znajdować się groźne bakterie salmonelli, zaś z powierzchni cytrusów trzeba usunąć pestycydy.

Co z kuchennymi naczyniami?

Nie powinno się trzymać zbyt długo w zlewie talerzy z resztkami jedzenia, gdyż może to doprowadzić do rozwoju bakterii. Zawsze przed przygotowaniem posiłku, jak i po nim, myjmy blat kuchenny. Trzeba też dbać o piekarnik i okap.

Karolina Brózda

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.