Na Podkarpaciu skontrolowano sześć firm cateringowych, które dostarczały jedzenie do przedszkoli i żłobków. W pięciu stwierdzono nieprawidłowości. Inspekcja Handlowa prowadziła kontrole w całej Polsce.
Inspekcja Handlowa sprawdziła firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. W całej Polsce sprawdzono 83 zakłady, które gotowały dla 282 instytucji. Wyniki nie są dobre.
Inspektorzy wykryli nieprawidłowości w 59 firmach (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.
Zamiast masła miks
W dalszej części tekstu przeczytasz m.in.:
- jakie nieprawidłowości wykryła inspekcja
- jakie wyniki przyniosła kontrola na Podkarpaciu
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień