Eko znaczy słono zapłacić - ile kosztuje organiczne jedzenie?
18 zł za bochenek chleba, 15 za słoik kiszonych ogórków i 10 za kg bio jabłek - tyle kosztuje ekologiczna żywność. Wielu z nas jest gotowych tyle płacić.
Nasza Czytelniczka Anna kilka miesięcy temu skończyła 45 lat. Postanowiła, że radykalnie zmieni swój styl życia, w tym sposób odżywiania. Zdecydowała, że nie będzie kupować żadnych przetworzonych produktów, a do jej sklepowego koszyka trafiać będą towary ekologiczne. I tu pani Anna przeżyła duże zaskoczenie.
- Zdawałam sobie sprawę, że taka żywność jest droższa od normalnej, ale nie spodziewałam się, że aż tyle. Niedawno na toruńskim targowisku za chleb wytwarzany naturalnymi metodami zapłaciłam 18 zł. Wydaje mi się, że to przesada - opowiada kobieta.
W zgodzie z naturą
Produkty ekologiczne (w skrócie eko lub bio) powstają wtedy, gdy rośliny rosną w sposób naturalny, nie są modyfikowane genetycznie, ich produkcja nie zanieczyszcza środowiska i wody - bo nie są stosowane sztuczne nawozy i opryski. Hodowane ekologicznie zwierzęta żyją w zgodzie z naturą, jedzą tylko naturalne pożywienie i przebywają na świeżym powietrzu. W przetwórstwie poddawane są tylko metodom naturalnym, nie stosuje się sztucznych dodatków i polepszaczy, mają dobry smak, więcej błonnika, minerałów i witamin.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień