Dietetyk Joanna Reizer: Potrawy świąteczne przygotowane w domu będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze
O świątecznych potrawach rozmawiamy z Joanną Reizer, dietetykiem z Centrum Dietetycznego NutriPoint w Rzeszowie.
Na święta Bożego Narodzenia kupujemy coraz więcej gotowych potraw. Czy te kupione będą tak samo wartościowe jak zrobione w domu?
Zdecydowanie lepiej świąteczne potrawy i ciasta przygotować samodzielnie. Przed świętami gotowe wyroby przygotowywane są masowo, co może obniżać ich jakość. Przygotowując samodzielnie potrawy, mamy wpływ na rodzaj użytych składników, możemy wybierać te o najwyższych walorach zdrowotnych, zmniejszyć udział cukru i tłuszczu w potrawach, żeby były lżejsze, nie tracąc przy tym na smaku. Jednocześnie możemy kontrolować rodzaj obróbki cieplnej, nie rozgotowywać potraw, unikać smażenia, szczególnie na głębokim tłuszczu.
W dalszej części rozmowy m.in.:
- w których produktach jest najwięcej chemii
- jak nasz organizm reaguje na przetworzoną żywność
- czy konserwanty dodawane do wędlin są rakotwórcze
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień