Dietetyk Ewa Muszyńska z Rzeszowa radzi: Dieta na jesień. Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.
Jesienna pogoda sprawia, że coraz częściej się przeziębiamy i chorujemy. Czy są jakieś naturalne sposoby na wzmocnienie odporności?
Oczywiście, dotyczą one zarówno zdrowego stylu życia i odżywiania. Przemęczenie, brak snu, duża dawka stresu, brak aktywności fizycznej i niewłaściwa dieta obniżają nasz system obronny organizmu.
Co zatem powinniśmy jeść, aby wspomagać odpornościowo organizm?
Po pierwsze realizować zdrowe zasady odżywiania, jeść regularnie z naciskiem na warzywa i owoce, które obfitują w tzw.antyoksydanty (przeciwutleniacze). Są to głównie witaminy A,C,E, które odnajdziemy między innymi w marchwi, dyni, cytrusach, pomidorach, papryce, porzeczkach, szpinaku, brokułach, malinach. Niezwykle istotne są probiotyki, które zasiedlają jelita w dobroczynne bakterie. Znajdziemy je w kiszonkach, szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowym, jogurtach naturalnych, zakwasie chlebowym. Naturalnym antybiotykiem jest niezwykle popularny czosnek, zawarta w nim allicyna działa bakteriobójczo. Warto więc przemycać go w codziennej diecie. Polecam wspomagać się naturalną suplementacją, dobrej jakości preparaty z czarnym bzem, żeń-szeniem, jeżówką purpurową, aloesem, wiesiołkiem czy bardziej egzotyczne grzyby shitake, które pobudzają do pracy komórki układu odpornościowego. W okresie zimowym naciskamy także na witaminę D. Znajdziemy ją w tłustych rybach, mleku, jajkach, warto ją także po prostu suplementować.
W chłodne dni szukamy też rozgrzewających posiłków
Dobrym pomysłem jest spożywanie zup, dań jednogarnkowych, duszonych warzyw w stylu curry, które doprawić warto ostrymi przyprawami, imbirem, curry, gałką muszkatołową, chili. Zimowe herbaty lub napary z goździkami, cytryną, miodem, sokiem malinowym imbirem.
A czego unikać?
Unikajmy niezdrowej przetworzonej żywności, cukru, który niszczy dobroczynne bakterie w jelitach, a także używek.