Czy bez mięsa może być smacznie i zdrowo? Nie ma problemu
Gdy rezygnujemy z mięsa, szukamy innych rozwiązań. To powoduje, że nasza dieta staje się bogatsza – mówi Katarzyna Potoniec.
Białostoczanie chętnie decydują się na kuchnię wegańską?
Katarzyna Potoniec, prezeska FLOW Spółdzielni Socjalnej prowadzącej restaurację wegańską Flow Food: Coraz częściej. Widać to m.in. po tym, że w Białymstoku tworzone są coraz to nowe miejsca oferujące taką kuchnię. Nawet w tradycyjnych lokalach są coraz częściej opcje potraw wegetariańskich czy wegańskich. Myślę, że to też pewien wskaźnik zainteresowania.
Kuchnia wegańska to dla nas taka odskocznia czy zupełnie przestawiamy się na niejedzenie mięsa.
Możemy spotkać zarówno jedną, jak i drugą sytuację. Dla niektórych jest to tylko odskocznia – i takich ludzi też jest coraz więcej. To osoby, które w znacznym stopniu ograniczają ilość spożywanego mięsa na rzecz produktów roślinnych. To też często jest wstęp do całkowitego przejścia na dietę wegańską. Ale też są osoby, które odżywiają się w 100 procentach w ten sposób.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień