Morele wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Olej pozyskiwany jest z pestek owoców, poprzez wyciskanie. Bogaty jest w kwas olejowy, linolowy i palmitynowy, NNKT oraz witaminę A.
Kosmetyki na bazie oleju z moreli uważane są za bardzo ekskluzywne. Specyfiki zawierające ekstrakty z tych owoców mają działanie łagodzące, nawilżające, odżywcze i mocno regenerujące. Wchodzą w skład kremów, masek oraz peelingów. Proszek z pestek moreli stosowany jest w preparatach kosmetycznych przeznaczonych dla skóry tłustej i mieszanej.
Witaminy zawarte w morelach mają dobroczynny wpływ na naszą skórę. Działają rewitalizująco, poprawiając jej koloryt. W skład moreli wchodzą też cukry, głównie sacharoza, kwasy owocowe – m.in. winowy, jabłkowy, cytrynowy, a także flawonoidy. Suszone owoce zalecane są osobom z chorobami nowotworowymi, zaburzeniami krążenia, chorobami serca, mającym problem z przemianą materii, kolkami nerkowymi oraz chorobami wątroby. Najsmaczniejsze są owoce surowe, jednak zawartość poszczególnych składników odżywczych w owocach suszonych wzrasta 3-, 4-krotnie w stosunku do owoców świeżych.
Morele zawierają dużą ilość betakarotenu (pochodna roślinna witaminy A), który jest silnym przeciwutleniaczem.
Witamina A jest bardzo ważna dla naszego organizmu – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zapobiega wielu chorobom skórnym. Owoce te bogate są również w witaminy z grupy B, C, E, PP oraz składniki mineralne, takie jak: żelazo, fosfor, bor, potas, miedź, wapń, siarkę, jod, selen, cynk, kobalt, i magnez. (MIKO)