W każdą niedzielę od maja do sierpnia w godz. 10 - 14 na skwerze Alfonsa Hoffmana w Świeciu będzie można kupić rękodzieło i zdrową żywność.
To pomysł Anny Semrau i Joanny Ziółkowskiej z Tlenia, który ma ożywić tę piękną wieś. O swojej motywacji mówią tak:
- Chcemy promować regionalnych producentów żywności i rękodzieło. Chcemy stworzyć okazję do spotkań okolicznych gospodarzy z mieszkańcami okolic Tlenia oraz z turystami. Wytwórcy będą mieli okazję do sprzedaży, a odwiedzający do zaopatrzenia się w świeże i naturalne produkty. Chcemy stworzyć cykliczne wydarzenie, które sprawi, że Tleń będzie odwiedzany jeszcze liczniej i chętniej.
Co ważne, wytwórcy będą mogli rozstawić się na skwerze za darmo. - Zapewniamy możliwość bezpłatnej prezentacji swoich wyrobów oraz ich sprzedaży w czasie trwania targu. Stworzenie marki wydarzenia oraz jej intensywną promocję (media lokalne oraz portale społecznościowe), a także doradztwo i brak formalności.
O stoisko wystawca musi zadbać sam. - Wystarczy rozkładany stół do ekspozycji produktów i uśmiech - uzupełnia Anna Semrau.
Do udziału zaprasza ona wszystkich, którzy chcieliby sprzedać: sery, miody, przetwory, syropy, chleby, wypieki, ciasta, wędliny, warzywa, owoce, ryby, jaja itp., a także rękodzieło.
- Im więcej wystawców, tym nasz targ będzie ciekawszy i chętniej odwiedzany - zachęca Anna Semrau.
Inicjatywę wspierają już powiat świecki i gmina Osie.- To świetny pomysł! Zrobimy co w naszej mocy, żeby pomóc - deklaruje Andrzej Kowalski, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Osiu i członek zarządu powiatu świeckiego.
Do udziału w targu starostwo zachęca już na swojej stronie internetowej. Podobne targi są bardzo popularne w wielu miejscach Polski. - Np. Bazar Bo ze Wsi w Gdyni, Eco Targ w Łodzi, Targi Śniadaniowe w Poznaniu czy Wrocławiu, Zielony Targ w Zielonej Górze - wyliczają organizatorki.
Również fryMARK, który od 2013 roku co dwa tygodnie odbywa się w Bydgoszczy i nigdy nie brakuje mu klientów poszukujących zdrowej żywności. Sprzedają się przetwory, wędliny, chleby domowej roboty, twarogi, ekologiczne jaja, oleje tłoczone na zimno, niebanalne rękodzieło. W rozmowie z „Pomorską” bydgoszczanie podkreślali, że cenią sobie możliwość kupowania żywności bezpośrednio od producenta, bo to gwarancja jej pochodzenia.
- Lepiej wydawać na dobre jedzenie niż na lekarstwa - kwitują klienci fryMARKU.
Wystawcy zainteresowani targiem w Tleniu mogą kontaktować się z Anną Semrau pod nr tel.: 797 296 394 i Joanną Ziół-kowską pod 795 542 053.