Co jeść, by obronić się przed rakiem? Specjalista poleca
Iwona Rojek
Jaka dieta najlepsza, by skutecznie chronić się przed nowotworami? Radzi doktor inżynier Anna Tokarska, szef działy żywienia Świętokrzyskiego Centrum Onkologii, technolog żywności i żywienia, dietetyk kliniczny.
- Jeśli chodzi o napoje to zabójcza przeciwko komórkom rakowym jest zielona herbata. Dobrze wpływa na zdrowie kawa zbożowa, sok marchwi i buraka.
- Najzdrowszy z olei, olej rzepakowy, do smarowania pieczywa o wiele lepiej jest używać masła, niż margaryny.
- Bardzo korzystne jest spożywanie co najmniej dwa razy w tygodniu ryb , ograniczenie czerwonego mięsa, włączenie do codziennego jadłospisu pełnoziarnistych produktów zbożowych.
- W walce z rakiem pomaga ograniczenie spożycia soli i cukru, częste jedzenie migdałów, cebuli, czosnku, kapusty, pomidorów, soi i czerwonych winogron.