
Składniki:
- 2 szt. ciabaty
- 0,5 kg karkówki wieprzowej
- musztarda francuska
- konfitura agrestowa firmy Dros
- chrzan w słoiczku firmy Dros
- konfitura z żurawiny firmy Dros
- garść rukola
- garść roszponka
- 1 pomidor
- 1 ogórek kiszony
- twarożek
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, kolendra w ziarnach, goździki
- olej
- 200 ml octu winnego czerwonego
Karkówkę mocno doprawić, posmarować olejem i włożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego. Piec w 180 stopniach przez 3-3,5 godziny. W międzyczasie przygotować dodatki.
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Ocet winny zagotować z 2 ziarnami ziela angielskiego, 2 liśćmi laurowymi, 2 goździkami,1 łyżeczką ziaren i 100 g cukru. Mieszać, aby cukier się rozpuścić, a po zagotowaniu odstawić z ognia i włożyć do octu plastry cebuli.
Pomidory i ogórki pokroić w plastry, a paprykę w słupki. Do pierwszego sosu wymieszać 1 łyżkę chrzanu z 2 łyżkami żurawiny. A do drugiego sosu wymieszać 1 łyżkę musztardy z 1 łyżką konfitury agrestowej. Jak mięso zacznie się rozpadać, to znaczy, że jest gotowe.
Poszarpać całe mięso widelcem i obtoczyć w sosie, który zebrał się w naczyniu. Ciabaty posmarować twarożkiem lub sosem, ułożyć ulubione warzywa i sałaty. Nałożyć mięso, a na wierzchu polać jedną ciabatę sosem chrzanowo-żurawinowym i drugą sosem musztardowo-agrestowym.
ZOBACZ WAGĘ DIETETYCZNĄ z pomocą, której nie tylko zważysz składniki do potraw, ale też sprawdzisz ile mają kalorii i zawartość cholesterolu >>

