Chleb, owoce i wędliny najczęściej lądują w koszach na śmieci. Jedzenie wyrzuca już 42 proc. z nas
Chleb, owoce i wędliny otwierają listę tych produktów spożywczych, które najczęściej zamiast na stół, trafiają do koszy na śmieci. Najrzadziej natomiast zdarza się nam wyrzucać jajka i ryby. Tak wynika z nowego raportu firmy Kantar na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności.
Z nowego raportu wynika także, że na jednego Polaka przypada 235 kilogramów zmarnowanej żywności rocznie. Dokładnych danych z Łodzi i województwa łódzkiego jeszcze nie ma, ale w Banku Żywności w Łodzi są przekonani, że problem jest poważny.
W dalszej części artykułu przeczytasz m.in.
- Jakie artykuły trafiają do Banku Żywności?
- Do czego może doprowadzić wyrzucanie jedzenia?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień