Ceny w sklepach i na bazarach systematycznie rosną. Coraz więcej płacimy za podstawowe produkty żywnościowe
Cebula i ziemniaki to produkty, które w ciągu ostatniego roku podwoiły swoje ceny. Więcej płacimy też za mięso, pieczywo oraz nabiał.
Urząd Statystyczny w Bydgoszczy na początku lipca opublikował komunikat o sytuacji społeczno-gospodarczej województwa kujawsko-pomorskiego dotyczący okresu do maja 2019 roku. To porównanie m.in. cen, zarobków i kosztów utrzymania z analogicznym okresem 2018 roku.
Jak się można było spodziewać, wyniki raportu potwierdzają systematyczny wzrost cen towarów i usług. W porównaniu z majem 2018 roku wzrosły ceny większości artykułów żywnościowych. Znacznie wyższe były ceny detaliczne warzyw, mięsa, wędlin oraz pieczywa. Nieznacznie tańsze były niektóre owoce oraz tłuszcze roślinne.
Drogo na talerzu
Badający sytuację w regionie podzielili żywność na grupy. W pierwszej z nich znalazło się pieczywo i produkty zbożowe. I tak chleb mieszany pszenno-żytni zdrożał o 13 proc., ryż o 10 proc., a pszenne bułki o 9,3 proc. O pół procenta spadła natomiast cena kaszy jęczmiennej.
W kategorii mięso o niemal 20 proc. podrożał schab bez kości, o prawie 15 proc. kurczęta patroszone, a mięso wołowe o około 6 proc. Dziesięcioprocentowy wzrost cen dotyczył także szynki wieprzowej gotowanej oraz kiełbasy wędzonej i suszonej. Taki sam wzrost cen dotyczył mrożonych filetów rybnych.
W grupie mleko i sery podrożała przede wszystkim śmietana oraz sery dojrzewające. Potaniało (nieznacznie) masło, mleko oraz twaróg. O ponad 6 proc. tańszy jest także olej rzepakowy rodzimej produkcji.
Najwyżej ceny poszybowały w grupie owoce i warzywa. O 100 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem podrożały ziemniaki i cebula. Cena marchwi jest wyższa o ponad 15 proc.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień