Być „zero” jest na plus. Idea Zero Waste cieszy się coraz większą popularnością
Zero Waste, czyli w dosłownym tłumaczeniu „zero odpadów”, to idea która dzięki rozwojowi portali społecznościowych cieszy się coraz większą popularnością. Doskonałym lubelskim przykładem są takie grupy facebookowe jak „Zero Waste Lublin”, „Uwaga, śmieciarka jedzie – Lublin” czy „Jedzenie mam więc Ci dam – Lublin”.
Założenia Zero Waste sprowadzają się do pięciu zasad tzw. 5R, czyli odmawiaj (refuse), ograniczaj (reduce), wykorzystaj ponownie (reuse), recyklinguj (recycle) i kompostuj (rot).
Po raz pierwszy terminu „Zero Waste” użył w latach 70. XX wieku chemik Paul Palmer, który założył Instytut Zero Waste promujący projektowanie opakowań produktów, tak aby mogły być wielokrotnie używane. Popularność na świecie ruch zdobył na przełomie wieków, a w 2017 roku zostało zarejestrowane Polskie Stowarzyszenie Zero Waste. Lublin, szczęśliwie, nie jest pod tym względem białą plamą na mapie naszego kraju. Jednym z dobrych dowodów jest funkcjonująca od początku grudnia 2018 roku Jadłodzielnia Lublin.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Polski,
- codzienne wydanie Polski,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.