Browar Biały. Jak naukowiec z politechniki piwo zaczął warzyć

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Wojtkielewicz
Maryla Pawlak-Żalikowska

Browar Biały. Jak naukowiec z politechniki piwo zaczął warzyć

Maryla Pawlak-Żalikowska

15 lat temu Sławomir Ignatiuk, pracownik naukowy Wydziału Inżynierii Zarządzania Politechniki Białostockiej, pierwszy raz posmakował u znajomych w Wielkiej Brytanii piwa kraftowego - czyli rzemieślniczego. Dziś jest współwłaścicielem najmłodszego z podlaskich browarów rzemieślniczych - Białego.

Naukowca zafascynowała odmienność smaku warzonego przez przyjaciół w Anglii piwa od tego, jaki znał jako produkt wielkich koncernów. Zainteresował się więc tematem na długo zanim stał się on tak modny w Polsce, jak jest obecnie. Zaczął eksperymentować w domu, uczyć się sztuki warzenia, aż po latach uznał, że może warto tą pasją szerzej podzielić się z uczestnikami dziejącej się właśnie w Polsce rewolucji piwnej polegającej na poszukiwaniu nowych smaków złocistego trunku.

Brytyjskie natchnienie

Gmina Choroszcz. Miejscowość Łyski. Główna droga totalnie rozkopana, bo w trakcie remontu. Po obu jej stronach domy. Numeracja bez ładu i składu. Parzyste i nieparzyste często po tych samych stronach ulicy... Łyski 44, 48, 50, 55, 60A. Koniec Łysek - jesteśmy pod parkiem linowym w sąsiednich Jeronikach. No to gdzie jest adres Łyski 64?! Odpowiedź istotna, bo to właśnie tam ma swoją siedzibę Biały - nowy podlaski browar rzemieślniczy.

Pozostało jeszcze 87% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Maryla Pawlak-Żalikowska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.